Kako ne bi povrijedile osjećaje nekatolika, dvije učiteljice iz jedne talijanske osnovne škole na području Venecije odlučile su izbaciti Isusovo ime iz dječje pjesmice “Buon Natale in allegria” (Sretan Božić u radosti) koju su uvježbavale sa svojim učenicima za božićnu priredbu, prenose talijanski mediji.

Stih “Slavimo! Ovo je Isusov dan!” učiteljice su jednostavno odlučile promijeniti, zamijenivši riječ “Isusov” u “Božićni”.

Ipak, ova se odluka nije svidjela desetogodišnjoj djevojčici koja je u svojem razredu odlučila pokrenuti peticiju i učiteljicama predala potpise gotovo svih svojih razrednih prijatelja, tražeći da u pjesmu vrate Isusovo ime.

Potez malene djevojčice iznenadio je učiteljice koje su na koncu ipak odlučile Isusa vratiti u božićnu u pjesmicu, a djevojčica je u dogovoru s roditeljima o svemu obavijestila i Alberta Semenzata, regionalnog savjetnika talijanske stranke “Sjeverna Liga” za pokrajinu Veneto.

“Primio sam pismo jedne vrlo mudre djevojčice koja pohađa osnovnu školu u okolici Venecije. Malena se borila kako u pjesmi za školsku proslavu Božića ne bi bilo uklonjeno Isusovo ime… jer uklanjanje Isusa u kojega vjeruje ne bi bilo pravedno. Naoružana kemijskom i papirom krenula je raspravljati sa svojim kolegama koji su se na njezin poticaj također usprotivili. Zahvaljujući njoj i njezinim prijateljima, djeca će ove godine moći pjevati svoje pjesme koje govore o Isusu”, kazao je Semenzato, a objavio portal Fanpage.it.

Slučaj je na Twitteru kratko komentirao talijanski ministar za obitelji Lorenzo Fontana napisavši: “Bravissima! Velika gesta u obranu naše tradicije od strane ove djevojčice i njezinih prijatelja! Živio Božić!”

Vjerovali ili ne, Isusov je rođendan u ovoj talijanskoj školi skoro bio proslavljen bez Slavljenika.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net