Katolički svećenik o. Vincent Machozi Karunzu, koji je redovito izvještavao svjetsku javnost o zločinima nad civilima u svojoj rodnoj Demokratskoj Republici Kongo, ubijen je ovaj ponedjeljak u domu svojih roditelja, izvijestile su novinske agencije.

O smrti o. Karunzua izvijestila je i generalna uprava Augustinaca od uznesenja, kongregacije kojoj je Kongoanac pripadao. Kako su naveli svećenika su ubili naoružani i uniformirani ljudi dok je bio u posjetu svojim roditeljima u selu Katolu u provinciji Sjeverni Kivu. Tamo je bio angažiran i na mirovnim pregovorima između pripadnika raznih plemena koja su u ratu.

Svećenik je bio poznat po svom društvenom angažmanu i izvještavanju o nemirima i zločinima koja su se događali u nestabilnoj državi DR Kongo.

Studirao je na Bostonskom sveučilištu, a sada je stranica Catholic News Agency prenijela svjedočanstvo profesora s tog sveučilišta Timothy Longmana koji se prisjetio svog bivšeg kolege.

“Pokušavao je obavijestiti svijet o tome što se događa u njegovoj zemlji. I pri tome nije bio niti na jednoj određenoj strani”, rekao je i dodao kako je svećenik ranije preživio već sedam pokušaja napada.

Ovaj put ubojice su ga našli u dvorištu njegove obiteljske kuće na prvi dan Velikog tjedna i otvorili vatru na njega. Njegove posljednje riječi, prenose očevici, bile su:

“Zašto ubijate?”.

Nejasno je kojoj militarističkoj skupini su ubojice pripadale. Prema nekim izvješćima, imali su odore kongoanske vojske.

CNA prenosi i izjave Dane Robert, bostonske profesorice na katedri svjetskog kršćanstva, koja je također poznavala kongoanskog svećenika.

“Svaki put kada seu negdje u svijetu dogodio genocid, barem jedan katolički svećenik bi izvijestio o tome. Svećenici daju glas onima koji glasa nemaju. Zato je gubitak Vincenta tako strašan. Znao je da je u opasnosti”, rekla je Robert i ubojstvo afričkog svećenika usporedila s onim Martina Luthera Kinga ili salvadorskog biskupa Oscara Romera.

G. An. | Bitno.net