Pakistan ne čini dovoljno da bi zaštitio vjerske manjine

Cecil Shane Chaudhry, izvršni ravnatelj Povjerenstva Pravda i mir Pakistanske biskupske konferencije, izjavio je za agenciju Fides kako su neki uznici i zatvorski čuvari posljednjih tjedana Bhattiju prijetili smrću. Bhatti se ovih dana trebao pojaviti pred sudom, a njegovi su branitelji vjerovali da će biti oslobođen.

Chaudhry je uime Katoličke Crkve osudio “užasni čin”, te istaknuo da “u zatvoru ima i drugih nevinih optuženika koji čekaju sudski proces. Oni su u opasnosti samo zato jer su žrtve lažne optužbe. Vlada mora zaštiti njihov život. Zahtijevamo da krivac iziđe pred lice pravde”.

Prema podacima Centra za istraživanje i sigurnost, koji se nalazi u Islamabadu, posljednjih su godina optužbe za blasfemiju eksponencijalno porasle. Zakon se sve više zlorabi u privatnim obračunima, koji uopće nemaju veze s religijom. Biskup Faisalabada Joseph Ashad upozorio je: “Zlorabi se zakon o blasfemiji, žrtve su najslabiji, kršćani i muslimani. Žurno je preispitati zakon kako bi se izbjegle zloporabe”.

Poznati islamski čelnik Hafiz Tahir Mehmood Asharafi ustvrdio je pak da su u Pakistanu kršćani progonjeni zbog loše uporabe zakona. Kao član Islamskoga pakistanskog vijeća, Vladi ću predložiti oštre kazne za onoga tko zbog blasfemije lažno optuži neku osobu, kazao je Asharafi, prenosi Radio Vatikan.

RV | Bitno.net