Nigerija

Iz Nigerije stižu dramatične vijesti a odnose se na kršćane. U raznim je sukobima krajem tjedna poginulo više od stotinu osoba. Među preminulima su i dva zastupnika – izjavio je glasnogovornik državnog upravitelja. Krvoproliće je prouzročeno sukobom između pastira i poljodjelaca – ustvrdio je nadbiskup Ignatius Ajau Kaigama, predsjednik Nigerijske biskupske konferencije, govoreći za Radio Vatikan, dodajući da se odmah mora zaustaviti daljnje prolijevanje krvi.

To je naviješteno krvoproliće – kazao je sociolog Massimo Inrovigne, ravnatelj Motrišta za vjersku slobodu, ustanovljenog prošli mjesec pri talijanskom Ministarstvu vanjskih poslova, govoreći o nedjeljnom krvoproliću u nigerijskoj državi Plateau, u napadu na devet kršćanskih sela u kojem je poginulo više od stotinu osoba.

U Nigeriji se od početka godine svake nedjelje ponavlja sramotan i jezovit obred u kojem pripadnici islamističke terorističke skupine Boko Haram ubijaju kršćane. Već je 2012. godine ubijeno više od šest stotina osoba, a posljednjih deset godina ubijeno je više od deset tisuća – ustvrdio je profesor Introvigne.

Prošlo je vrijeme lijepih obećanja – kazao je profesor dodajući da bi se mogli naviknuti na užas i čitanje prikaza na cijelim stranicama dnevnika. Na upit što valja činiti rekao je da prije svega valja pomoći nigerijskim sigurnosnim snagama, jer same ne mogu zaustaviti napade.

U Nigeriji je prošli tjedan boravilo talijansko izaslanstvo za humanitarne nepogode na čelu s Margheritom Boniver, koje je na povratku u zemlju odredilo ispravan put predlažući bilateralnu suradnju u sigurnosti. No, sama Italija ne može riješiti problem, stoga se Europa mora pokrenuti – istaknuo je profesor Introvigne dodajući da teroristi iz Somalije i Malija nabavljaju oružje za napade na kršćane.

U borbu protiv nasilja mora se uključiti Afrička unija i međunarodne organizacije jer je sustavno ubijanje kršćana jedan od najvećih humanitarnih problema ovoga stoljeća. Mora se usvojiti strategija koja će onemogućiti terorističke i vojne centre za napad na kršćane – zaključio je Introvigne. (rv/bitno.net)