Nigerija

Šokantan je to i jako uznemirujući napad – rekao je za agenciju Fides nadbiskup Ignatius Ayau Kaigama, predsjednik Nigerijske biskupske konferencije, komentirajući napad na katoličku katedralu u gradu Bauchi, na sjeveru Nigerije, koji se zbio 23. rujna. Jedan se bombaš samoubojica, naime, pripadnik islamističke terorističke skupine Boko Haram, automobilom zabio u ogradu ispred glavnoga ulaza u crkvu iz koje su vjernici izlazili nakon nedjeljne mise. Troje je ljudi poginulo, a 46 je ranjeno. Moramo ići dalje u životu i u svojem radu, i ne dopustiti da nas ti nasilnici zastraše – istaknuo je nadbiskup.

Osvrnuvši se na taj događaj i na opće stanje u Nigeriji u razgovoru za Radio Vatikan, Maurizio Misitano, odgovoran za međunarodno područje neprofitabilne organizacije misionarâ iz Reda svetog Augustina Apurimac, koja već dugo vrlo aktivno djeluje i u Nigeriji, prije svega je objasnio da naziv ‘Boko Haram’ znači „zapadni je odgoj svetogrdan“. Stoga tu nije riječ jednostavno o napadu na crkvu, nego se njime želi destabilizirati vlast – kazao je Misitano.

Podsjećajući na riječi nadbiskupa Kaigame, napomenuo je da teroristi, pripadnici te skupine, žele potaknuti rat između kršćana i muslimana, koji nitko od njih ne želi. Pritom je spomenuo i napad izvršen u siječnju prošle godine u Kanu, drugom gradu po broju stanovnika, u kojemu su od početka ove godine ubijene 162 osobe, ponajviše policajci, što pokazuje da Boko Haram napada državu.

Misitano se potom osvrnuo na rad spomenute organizacije te napomenuo da u zajedništvu s lokalnim suradnicima i Nigerijskom provincijom otaca augustinaca, ona koordinira 61 udrugu koje rade za mir i dijalog na području grada Josa. U tomu sudjeluju i predstavnici Crkve, muslimanski predstavnici, laici, političari i drugi, i svi su vrlo zabrinuti jer unatoč svim naporima lokalnih i nacionalnih vlasti za zaustavljanje te krize, napadi se nastavljaju – primijetio je Misitano.

Odgovarajući na novinarov upit zašto skupina Boko Haram želi destabilizirati državu, Misitano je istaknuo da joj je cilj osvojiti političku i gospodarsku vlast u državi koja je – kako je rekao – najnapučenija afrička država, koja je jedan od najvažnijih proizvođača nafte, koja je u Africi druga po bruto domaćem proizvodu, i čije stanovništvo čini 25% cijeloga afričkog pučanstva. Tko osvoji vlast u toj zemlji, praktički može utjecati na veliki dio Afrike.

Podsjetivši na kraju da je upravo prije nekoliko dana, 19. i 20. rujna, u Josu održan veliki međunarodni skup u svrhu utvrđivanja stanja, Misitano je istaknuo da su osim predstavnika lokalne Crkve i lokalnih muslimana, sudjelovali i predstavnici brojnih zemalja iz Europe i Amerike, te europsko izaslanstvo. Svi smo uvjereni da je put za rješavanje krize međukulturni i međureligijski dijalog, uz jačanje i podupiranje onoga koji se uspostavlja u građanskom društvu.

Postoji snažna volja za ponovnim pronalaženjem mira – istaknuo je na kraju Misitano te napomenuo da ne valja zaboraviti da je grad Jos – koji je danas mjesto stalnih napada – bio smatran gradom mira i turizma. Danas je on grad bijega, a oni koji ne mogu pobjeći jesu najsiromašniji – upozorio je Maurizio Misitano ističući – kako je rekao nadbiskup Kaigama – da najveći dio pučanstva, i s kršćanske i s muslimanske strane, ne želi ovu krizu. (rv/bitno.net)