Čini se da je u Saboru otvorena nova politička tržnica. Pred saborskim zastupnicima se nalazi prijedlog promjena Ustava koji, u svojoj suštini, ima tri cilja:

  1. Praktično onemogućavanje referendumskog odlučivanja zbog uvođenja „kvote prihvaćenosti“ referendumskog pitanja (predložili Hrvatski laburisti).
  2. Relativiziranje volje građana koji su putem referenduma jasno izrekli stav da je jedna od najvećih vrijednosti našeg društva životna zajednica žene i muškarca – temelj obitelji (relativiziranje predložio predsjednik Ivo Josipović).
  3. Sprečavanje izručenja njemačkom pravosuđu g. Josipa Perkovića (predložila Kukuriku koalicija).

Prema prvom prijedlogu, na referendumu kojim se mijenja Ustav više ne bi odlučivala većina od onih koji su glasali, već bi bilo potrebno da „ZA“ promjenu Ustava glasa više od 50% od ukupnog broja birača! To bi značilo da ako na popisu za referendum bude 3.800.000 birača onda „ZA“ mora glasati njih barem 1.900.001!

Predložene rigorozne kvote dodatno udaljavaju Hrvatsku od demokratskih zemalja zapadne Europe poput Francuske, Islanda, Nizozemske, Norveške, Portugala i Španjolske u kojima građani na referendumu, bez ikakvog kriterija izlaznosti, donose odluku većinom glasova onih koji su pristupili glasanju.

Osim navedenog prijedloga Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, prijedlog za izmjenu Ustava uputio je i predsjednik Ivo Josipović koji predlaže da se članak u kojem stoji da je brak životna zajednica žene i muškarca dopuni tekstom: „Životnim zajednicama različitim od braka jamči se pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu“. Tom promjenom bi se bez javne rasprave i ocjene stručnjaka u Ustav unijela odredba koja bi relativizirala ono što je na referendumu potvrdilo gotovo 1.000.000 birača – na taj bi način Ustav bio korišten kao sredstvo ostvarenja parcijalnih političkih ili političko-stranačkih interesa, i to sve od strane Predsjednika Republike, koji bi trebao biti čuvar Ustava.

Zanimljivo je da je g. Ivo Josipović prvi predsjednik jedne države u svijetu koji je otvorio i službeno zaželio dobrodošlicu sudionicima ILGA-Europe konferencije, održane u Zagrebu u listopadu 2013. godine. ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) je međunarodna organizacija kojoj je godinama bila zabranjena akreditacija pri UN-u zbog toga što je kao krovna organizacija obuhvaćala i udruge koje se bore za legalizaciju pedofilije. Jedan od ključnih ciljeva europskog ogranka ILGA-e, kojemu posvećuju sve svoje napore, je i nametanje ograničenja suverenim državama da samostalno definiraju brak kao zajednicu muškarca i žene.

Hoće li se i na koji način mijenjati Ustav ovisi o saborskim zastupnicima! Hoće li vladajuća garnitura uspjeti skupiti 101 glas – samo toliko im je potrebno da proguraju promjene za koje ubuduće od građana traže 1.900.000 glasova? Kukuriku koalicija i Hrvatski laburisti, koji bezrezervno podržavaju navedene promjene, imaju ukupno 86 glasova. Ukoliko pritiscima i trgovinom na političkoj tržnici uspiju utjecati na dovoljno od osam zastupnika manjina, šest zastupnika HDSSB-a, na nezavisne zastupnike ili nekoga od 40-ak zastupnika HDZ-a uspjet će osigurati dovoljan broj glasova za ustavne promjene koje će praktično onemogućiti direktnu demokraciju i relativizirati legitimnu volju hrvatskih građana izraženu na referendumu.

Vrijeme je da se fiskaliziraju ne samo tržnice na kojima bakice prodaju sir i vrhnje, već i politička tržnica u Hrvatskom saboru! Danas možemo zatražiti račun od svojeg saborskog zastupnika – upozorimo ih da ne glasaju za ono što će naštetiti demokraciji u RH!

Što možemo učiniti? Javite se na FB stranice svom saborskom zastupniku ili mu pošaljite email. Email možete poslati i na klubove zastupnika: http://www.sabor.hr/klubovi, stoji u priopćenju U ime obitelji.

Bitno.net