Inicijativa „24 sata za Gospodina“ koja se odvija diljem svijeta u Dubrovniku je započela u subotu, 10. ožujka ujutro u crkvi Male braće u Dubrovniku, javlja Dubrovačka Biskupija. Misu otvorenja predvodio je gvardijan samostana fra Veselko Grubišić uz sudjelovanje katoličke molitvene zajednice „Effatha“. Nakon mise izložen je Presveti oltarski sakrament pred kojim će se vjernici moći doći pomoliti cijelog dana, a svećenici će im biti na raspolaganju i za sakrament pomirenja. Program u Dubrovniku organizira biskupijsko Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Nakon mise uslijedila je molitva pred Presvetim koju su prvog sata predvodili svećenici i vjernici katedralne župe i župe sv. Andrije. Svakoga sata izmjenjivat će se župne, redovničke, molitvene zajednice, crkveni pokreti u animiranju klanjanja kroz čitanje svetopisamskih i drugih meditativnih tekstova o Božjoj ljubavi, milosrđu i praštanju, predvođenje duhovnih pjesama, te molitava. Tako će pomagati okupljenim vjernicima u trenucima tišine razmatrati o velikim otajstvima katoličke vjere, osluškivati pokrete svoje duše te otkrivati Božju veliku ljubav prema svakom čovjeku i prepoznavati Božje poticaje za svoj život.

Geslo ovogodišnje inicijative je U tebe je praštanje (Ps 130,4), kojim se želi upravo u ovom korizmenom vremenu naglasiti potreba pomirenja s Bogom, samim sobom i bratom čovjekom. Misu zatvaranja u 19 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je u nakanu ovogodišnje inicijative uključio i naknadu za ovog tjedna počinjeno nedjelo oskvrnuća isusovačke crkve, te pozvao vjernike na dobrovoljni post i nemrs.

Podsjetimo, inicijativa „24 sata za Gospodina“ započela je na prijedlog nadbiskupa mons. Rina Fisichelle, predsjednika Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, u Rimu 2014. godine, a njome se željelo potaknuti Crkvu i svijet na promišljanje o Božjem milosrdnom licu. Vrlo brzo se proširila kršćanskim svijetom, a od samog početka se organizira i u Dubrovačkoj biskupiji.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net