Nepoznata naoružana skupina u zapadnoj afganistanskoj provinciji Herat, otela je 2. lipnja ravnatelja afganistanskoga ogranka Isusovačke službe za izbjeglice (JRS), o. Alexisa Prema Kumara, izvijestio je Radio Vatikan. O. Kumar, isusovac indijskoga porijekla, otet je prilikom odlaska u jednu školu, radi istraživanja obrazovnog sustava među izbjeglicama. Glasnogovornik indijskoga Ministra vanjskih poslova, Syed Akbaruddin, potvrdio je vijest o otmici na Twitteru, a koju je prenijela agencija AsiaNews.

Prema riječima isusovačkoga provincijala za Južnu Aziju, ta je skupina muškaraca navodno iz Sohadata, mjesta izvan provincije Herat. Četrdesetsedmogodišnji o. Kumar, koji se nedavno vratio iz Irana i Pakistana, u trenutku je otmice odlazio u posjet školi za djecu afganistanskih izbjeglica. Prema riječima provincijala, koje je prenijela nezavisna katolička agencija Ucanews pri otmici nije bilo nasilja. Otmičari su samo došli te ga poveli sa sobom.

O otmici je obaviješten indijski konzulat i afganistanske snage sigurnosti te je potraga za svećenikom započela. Do sada nijedna skupina nije preuzela odgovornost za otmicu, zbog čega smo vrlo zabrinuti za njegovo stanje, kazao je južnoazijski provincijal. O. Alexis Kumar član je isusovačke provincije Madurai iz Tamila Nadua, a više od 10 godina djeluje pri Isusovačkoj službi za izbjeglice.