sudarij iz ovieda torinsko platno

Torinsko platno i relikvija Sudarija iz Ovieda, za koji tradicija vjeruje da je rubac koji je stavljen na Isusovo lice odmah nakon smrti, podudaraju se u rasporedu krvavih mrlja na njima i njihovoj strukturi, što znači da su oba platna prekrivala lice istog čovjeka, potvrdilo je istraživanje španjolskih stručnjaka.

Istraživanje koje je predvodio dr. Juan Manuel Miñarro, sveučilišni profesor skulpture iz Seville, sponzorirao je Španjolski centar za sindonologiju (sindonologija – znanost koja se bavi proučavanjem Torinskog platna, op. a.), a temeljilo se na metodama forenzike i geometrije.

Kako su objavili mediji, dr. Miñarro je u zaključcima istraživanja napisao da je ono pokazalo “broj korelacija između dviju relikvija koji je puno veći od onoga koji pravosudni sustavi diljem svijeta priznaju kada je riječ o identifikaciji neke osobe”. Forenzički standardi predviđaju od 8 do 12 takvih korelacija. Ovdje ih je pronađeno 20.

Kako prenosi stranica Aleteia.org, istraživanje je otkrilo “važna podudaranja” u glavnim morfološkim karakteristikama mrlja (tip, veličina i međusobni raspored), njihovom broju i položaju, te nekim specifičnim mrljama od karakterističnih rana koje se pojavljuju na oba platna.

Podudarnost oba platna vidljiva je posebno u ranama na području čela, kao i nosa, te desnog obraza.

Miñarro je objasnio kako postoje “morfološke razlike” između mrlja, ali da su one posljedice činjenice da je “kontakt dva platna s licem bio međusobno različit u smislu trajanja, jačine prianjanja i točnog položaja”.

Bez obzira na te varijacije, za Španjolca i njegov znanstveni tim nema nikakve sumnje da su oba platna bila na licu istog čovjeka.

“Ovo nije automatski dokaz da je ta osoba bila Isus Krist, ali ovo istraživanje nas jasno vodi prema tome da može jasno dokazati da su Torinsko platno i Sudarij bili omotani oko lica istog čovjeka”, rekao je Miñarro.

Ovo nije prvo takvo istraživanje koje je došlo do fascinantnih rezultata usporedbom dvaju Kristovih relikvija. Kako je to u svojoj knjizi “Svjedoci otajstva” napisao poljski publicist Grzegorz Górny, Sudarij koji se u španjolskom gradu Oviedu nalazi još od 761. i časti se kao rubac koji je bio na glavi mrtvog Krista, bio je i ranije uspoređivan s Torinskim platnom. Tako je sindolog Alan Wangher svojedobno proveo istraživanje koje je pokazalo da krv na oba platna pripada muškarcu i da je grupe AB. Poklapali su se i razmjeri nosa žrtve čija je duljina bila 8, a širina 2 centimetra. U oba slučaja nos je bio oteknut na desnoj strani i nakrivljen na nju, a na desnom obrazu nalazila se velika rana. Kao i u ovom novom istraživanju, otkrivene su podudarnosti rana na području čela – ranama nanesenim trnovom krunom.

U istoj knjizi Górny navodi kako je platno iz Ovieda bilo stavljeno na Kristovu glavu još dok je bio na križu, kako bi se zaustavilo obilno krvarenje iz nosa i ustiju. Potom, kada je tijelo bilo položeno, skinuto je i ponovno stavljeno na lice, ali ovaj put drugačije presavijeno. Znanstvenici su na njemu precizno lokalizirali mrlju koja je nastala nakon što je netko dlanom stisnuo nos umrloga kako bi zaustavio krvarenje. Sve se to slaže sa židovskim pogrebnim običajima koji su temeljeni na vjerovanju da se u čovjekovoj krvi nalazi njegova duša. Zato niti jedna kap krvi pokojnika nije smjela biti izgubljena.

Sudarij je skinut s Isusova lica u grobnici, nakon što mu je tijelo premazano mirnom i alojom i omotano u platno koje se danas čuva u Torinu. Vjeruje se kako su oba platna apostoli Petar i Iva pronašli u praznoj grobnici u koju su ušli na uskrsno jutro. Kako piše Sveto pismo:

“Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.” (Iv, 20, 5)

Ono što je dodatno zanimljivo u svemu ovome jest da su znanstvenici svojedobno pronašli podudaranja između Torinskog platna i još jedne Kristove relikvije – Tunike iz Argenteuila. Kako smo svojedobno pisali, znanstvenici su otkrili kako se tragovi krvi na tunici za koju se vjeruje da je Isusova halja za koju su se kockali vojnici na Golgoti precizno poklapaju s tragovima rana na platnu. Polaganje slika dviju tkanina jedne na drugu dovelo je znanstvenike do zaključka da su obje umrljane krvlju istoga muškarca.

Goran Andrijanić | Bitno.net