Zg

Ovim se putem obraćamo vjernicima i zainteresiranoj javnosti povodom neistina iznesenih na naslovnoj stranici te u članku Jutarnjeg lista broj 5527 od 12. prosinca 2013. godine kojeg potpisuje novinarka Romina Peritz pod naslovom „Crkva je prisvojila zbirku moga bratića biskupa Đure Kokše“.

U članku su navedene tvrdnje dr. Barbare Lukačin o nezakonitom prisvajanju umjetničke zbirke pomoćnog zagrebačkog biskupa mons. dr. Đure Kokše od strane Zagrebačke nadbiskupije, potkrijepljene tvrdnjom da „njezin bratić“ zbirku svojih umjetnina nikada nije „oporučno“ ostavio Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Navedene tvrdnje su neistinite, što je jasno vidljivo iz vlastoručno potpisane izjave mons. dr. Đure Kokše koja se nalazi u Nadbiskupijskom arhivu, a kojom „sve umjetnine koje je sabrao od raznih donatora, za galeriju Metropolitanu pripadaju, nakon njegove smrti, Zagrebačkoj nadbiskupiji kao jedinom vlasniku“. Isto tako, u njegovoj izjavi stoji da „vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije, posve svjesno i slobodno, također predaje sve predmete i knjige koji su u depozitu u Nadbiskupskom Dječačkom sjemeništu na Šalati, Voćarska 106 u Zagrebu“.

Izjava je potpisana 26. rujna 1997. godine, te potvrđena u prisutnosti trojice svjedoka, a njezinu autentičnost svojim je potpisom istoga dana dodatno potvrdio i kardinal Franjo Kuharić.

Presliku te izjave prilažemo uz ovo priopćenje.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Izjava, mons. Kokša, preslik