Talijanski biskupi pozvali su vjernike diljem zemlje na molitvu usred najveće suše u posljednjih 70 godina koja uništava poljoprivredne usjeve i otežava život stanovništva.

Talijanska vlada proglasila je izvanredno stanje u pet sjevernih regija (Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardija, Piemont i Veneto), a situaciju dodatno otežava činjenica da su pogođena područja oko rijeke Po iz kojih potječe oko trećina poljoprivredne proizvodnje u Italiji.

Vlada je najavila da će dati 36,5 milijuna eura hitne pomoći, a razmišlja se i o imenovanju povjerenika za borbu protiv suše.

Kao odgovor na krizu biskupi diljem zemlje su se utekli molitvi te zamolili ostale svećenike da uključe zaziv za okončanje suše u molitvu vjernika prošle nedjelje.

Jedan od njih je i nadbiskup Ferrara-Comacchie Giancarlo Perego. “Blagoslov od Boga koji je tvorac svega u ovom trenutku postaje molba za određeni dar, dar vode, za ljude koji rade i žive na ovom području”, napisao je Perego u pismu vjernicima, prenosi Crux.

Nadbiskup je naglasio kako je molitva za kišu ujedno i poziv na odgovornost odnosa prema okolišu “kako zajednički dom ne bi bio obilježen i uništen ljudskom sebičnošću”.

Poziv na molitvu uputio je i biskup Riminija Francesco Lambiasi koji je vjernicima poručio da se uteknu Bogu “za ovu našu zemlji koja već mjesecima žeđa za vodom i za čitav naš talijanski narod, kako bi kiša obilato pala i oplodila polja, a obitelji dobile plodove svoga rada.

Osim na razini biskupija mnogo toga se radi i na razini župa, tako je u mjestu Pieve del Cairo na sjeveru Lombardije održana procesija u kojoj je sudjelovao i gradonačelnik. U procesiji je nošen drveni križ iz 18. stoljeća koji se tradicionalno nosi za vrijeme suše.

Prema pisanju Avvenirea križ je u posljednjih 200 godina korišten samo pet puta u svrhu sličnih procesija što dovoljno govori o ozbiljnosti trenutne situacije.

Radi dodatne štednje voditelji pastorala mladih u najsnažnije pogođenim područjima objavili su da se ovoga ljeta zabranjuju sve igre i aktivnovsti koje uključuju korištenje vode.