BK

Talijanska biskupska konferencija u razdoblju od 2000. do 2011. godine zabilježila je ukupno 135 slučaja seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika. Podatak je 22. svibnja u Rimu iznio generalni tajnik te biskupske konferencije biskup Mariano Crociata, prigodom predstavljanja biskupskih smjernica za postupanje glede seksualnog zlostavljanja. U 77 slučajeva postupak protiv počinitelja vođen je pred državnim sudom, koji je osudio 37 svećenika. Pet slučajeva je završilo oslobađajućom presudom, rekao je biskup Crociata, dok je 21 optuženik dobrovoljno pristao na dogovorenu blažu kaznu, jer takvu mogućnost talijanski zakoni nude za manje teška kaznena djela. 12 postupaka je obustavljeno. Talijanska BK prvi put je objavila točne podatke o slučajevima zlostavljanja.

Istoga dana je predstavila i nove smjernice za rješavanje slučajeva zlostavljanja. U njima biskupi ističu potrebu suradnje s državnim ustanovama “u okviru njihovih nadležnosti”, međutim ne traže obvezatno izvješćivanje o internim saznanjima o seksualnom zlostavljanju. Biskup nije državni službenik i zakonski nije dužan prosljeđivati informacije državnoj sudbenoj vlasti, stoji u obrazloženju dokumenta.

Smjernice navode da će svećenici koji su spolno zlostavljali maloljetnike odmah i trajno biti uklonjeni iz dušobrižništva te više neće smjeti raditi s maloljetnicima.

Dokument je donesen nekoliko dana prije isteka jednogodišnjeg roka koji je Kongregacija za nauk vjere u svibnju 2011. dala biskupskim konferencijama za donošenje smjernica. Talijanski biskupi ovih dana u Rimu održavaju svoje proljetno plenarno zasjedanje. (ika/bitno.net)