U pripravi Susreta u Berlinu braća Zajednice i mladi volonteri putuju po raznim zemljama, a jedan od njih će sudjelovati na večernjoj molitvi u zagrebačkoj katedrali 1. prosinca u 19 sati.

Europski susret mladih, koji Zajednica iz Taizea organizira svake godine, održat će se od 28. prosinca 2011. do 1. siječnja 2012. godine prvi put u Berlinu. Oko 30.000 mladih iz cijele Europe te s drugih kontinenata okupit će se na novom koraku “Hodočašća povjerenja na Zemlji”. Nakon Bruxellesa, Poznana i Rotterdama, ovaj 34. Europski susret odgovor je na poziv katoličke i evanđeoske Crkve i gradonačelnika Berlina.

Pet dana glavni grad Njemačke bit će središte europskih mladih i simbol ujedinjene Europe. Susret u Berlinu održava se u trenutku kada je Europi potreban novi polet i kada mnogi ljudi propituju temelje i granice Europske solidarnosti. Brat Alois, prior Zajednice iz Taizea, pozvat će sudionike da idu do izvora vjere i da istodobno traže kako prevladavati podjele i fragmentaciju u Crkvi i današnjem društvu.

U sklopu humanitarnog projekta za Sjevernu Koreju koji organizira Zajednica iz Taizea, mladi koji sudjeluju na Susretu pozvani su donijeti u Berlin jednostavnu medicinsku opremu i lijekove koji će biti poslani nakon Susreta u bolnice i klinike u ruralnim područjima Sjeverne Koreje.

Središte susreta bit će tri dnevne molitve: ujutro u 150 župa koje sudjeluju, u podne i navečer na berlinskom velesajmu. Tijekom večernje molitve, brat Alois će se kratko obratiti prisutnima. Mladi sudionici će biti ugošćeni po obiteljima u cijeloj regiji Berlina. Ujutro će se susretati s kršćanima lokalnih zajednica i otkrivati znakove nade u susjedstvu.

U poslijepodnevnim satima sudjelovat će u radionicama s različitim duhovnim, društvenim, političkim, ekonomskim i umjetničkim temama gdje će se govoriti o izvorima vjere i o pitanju kako se svatko može angažirati u službi za druge. Između ostalog, mladi će sudjelovati u raspravi u njemačkom parlamentu s članovima Bundestaga na temu “Za pravedniji svijet: politika i odgovornost građana”. Istodobno su planirani susreti sa židovskim zajednicom u Berlinu i posjet velikoj džamiji.
Iscrpni program Susreta u Berlinu i otvoreno pismo koje brat Alois piše sudionicima Susreta objavit će se sredinom prosinca.

Diljem Europe, skupine mladih organiziraju aktivnosti kao dio priprema za Susret u Berlinu. Prijave su otvorene do kraja studenoga. Tijekom cijelog studenoga braća Zajednice i mladi volonteri putuju po raznim zemljama, a jedan od njih će sudjelovati na večernjoj molitvi u zagrebačkoj katedrali 1. prosinca u 19 sati.

Brat Roger, utemeljitelj Zajednice iz Taizea, pokrenuo je “Hodočašće povjerenja na Zemlji” prije trideset godina kako bi stimulirao mlade da budu nositelji mira, povjerenja i pomirenja u mjestima gdje žive. 1986., tri godine prije pada Berlinskog zida, imao je priliku sudjelovati na susretu u Istočnom Berlinu, na kojem se okupilo 6000 mladih iz Istočne Njemačke. Dozvolu za zajedničku molitvu koja se održala istodobno na Zapadu u katoličkoj Hedwigskatedrali te u velikoj evanđeoskoj crkvi u središtu istočnog grada, tada je izdala komunistička vlast Istočne Njemačke pod uvjetom da neće sudjelovati mladi sa Zapada. Ta vremena su sada prošlost, a Berlin je postao simbol njemačkog i europskog ujedinjenja. (ika/bitno.net)