Crkva

Na savjetovanju o programu ekumenske teološke izobrazbe sudjelovali su i Komisija “Crkve u dijalogu”, “Konferencija europskih Crkvi” te “MF Norveška škola teologije”. Svoj doprinos dalo je oko 45 vodećih stručnjaka u teologiji i visokoj izobrazbi; pravoslavni, rimokatolici i protestanti iz Azije, Afrike, Latinske Amerike i SAD-a.

Generalni tajnik Svjetskog vijeća Crkvi Olav Fykse Tveit u Granavollenu je istaknuo: “Kršćanska teologija može dati značajan doprinos budućnosti europskih sveučilišnih sustava. Kršćanskoj teologiji svojstvena je javna odgovornost te ona i u budućnosti mora ostati vidljiva na obzorju visoke izobrazbe.” Podsjetio je kako vjerski vidovi “diljem svijeta, osobito na ‘jugu’, jačaju”. Zbog toga sveučilišta u europskom okruženju ne smiju riskirati te “potisnuti na rub ulogu kršćanske teologije u osvjetljavanju temeljnih društvenih pitanja”.

Razgovori su se također bavili važnošću drugih vjerskih tradicija u Europi, kao što su islam i židovstvo, kao i njihovom relevantnošću za teologiju. Položaj teoloških studija na javnim sveučilištima – kao kritičkog propitivanja kakvo je razumijevanje žive vjere u akademskom okruženju – mogao bi se, istaknuto je, primijeniti i na odnos s drugim religijskim tradicijama. (ika/bitno.net)