UN

Zauzimanje za razoružavanje u svijetu se nastavlja, iako uz malo nade. Pregovori o atomskom oružju u Ženevi nastavit će se u rujnu, dok je u New Yorku u tijeku, od 2. do 27. srpnja, Konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj se nastoji postići dogovor o obvezujućem Sporazumu za nadzor trgovine oružjem. Svetu Stolicu na tom skupu predstavlja nuncij u New Yorku, nadbiskup Chullikatt. I u ovom slučaju uspjeh se čini nevjerojatnim, kažu brojni promatrači. U međuvremenu, svake minute jedna osoba u svijetu pogine u oružanom nasilju.

Politička volja za razoružavanjem svijeta stalno nailazi na prepreke – istaknuo je u razgovoru za Radio Vatikan nadbiskup Silvano Maria Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, te primijetio kako Konferencija o razoružanju u Ženevi već više od 10 godina ne uspijeva uskladiti plan rada. Čini se da politička volja za razoružavanjem još nije zrela – primijetio je nadbiskup te izrazio nadu da će se ovih dana na pregovorima u New Yorku postići uspješan rezultat.

Tim se sporazumom želi zaključiti dogovor koji uređuje trgovinu konvencionalnim oružjem kao što su tenkovi, vojna vozila, artiljerijski sustavi, borbeni zrakoplovi i helikopteri, ratni brodovi, malo oružje i municija – objasnio je nadbiskup. To mi se čini vrlo važnim, jer ako se ne nadzire i municija, ne može se doći do trajnoga Sporazuma. Napomenuvši potom da se tim novim sporazumom ne bi zabranjivalo oružje, nego bi se nadzirao njihov uvoz, izvoz i prijenos, nadbiskup je istaknuo da se time želi znati gdje završava to oružje, te da ne padne u pogrješne ruke kao što su one trgovaca drogom, terorista ili gradskih kriminalaca.

Osvrnuvši se na primjedbu međunarodne organizacije za ljudska prava ‘Amnesty International’, da je ozbiljnije uređena prodaja banana nego pištolja i mitraljeza, te odgovarajući na upit novinara koje su najveće teškoće za postizavanje obvezujućega sporazuma, nadbiskup je istaknuo gospodarske interese i dobit koje skupine pojedinaca izvlače iz takve netransparentne prodaje oružja. Trgovina oružjem i vojni troškovi i dalje su sve veći – dodao je nadbiskup. Govori se, naime, o prometu u iznosu od 60 milijarda dolara. Valja, međutim, misliti na to da opći godišnji troškovi zbog nasilja počinjenoga tim oružjem iznose oko 400 milijarde dolara; znači ljudski su troškovi, i društvene posljedice, golemi – istaknuo je nadbiskup Tomasi. (rv/bitno.net)