Svjetski dan mladih: 600 događanja i "sajam zvanja"

Više od 600 besplatnih događanja ponudit će se mladim hodočasnicima na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru od 23. do 28. srpnja. Koncerti, izložbe, ples, kazalište, kino, šetnje u prirodi te obilasci crkvi i znamenitosti, na programu su u različitim dijelovima grada, ističe se na službenoj internetskoj stranici Svjetskog dana mladih, Posebno je istaknut “Feira Vocacional” – sajam zvanja – u “Quinta da Boa Vista”, koji će biti otvoren od 23. do 26. srpnja. Za sajam se već prijavilo 100 vjerničkih pokreta i redovničkih zajednica.

Događanja će mladim hodočasnicima dati priliku “uživati u kulturnoj raznolikosti, na temelju kvalitetnih i atraktivnih oblika umjetničkog izražavanja, kako bi pronašli put do Boga”, pojašnjava Gustavo Ribeiro, voditelj odjela “Kulturnih događanja” mjesnog Organizacijskog odbora, koji stoji iza te ideje.

Muzej likovnih umjetnosti uoči Svjetskog dana mladih već je otvorio izložbu “Baština svetih”. Izloženo je više od 1000 djela iz Vatikanskih muzeja i iz drugih značajnih talijanskih, ali i brazilskih muzeja. Za ljubitelje glazbe, na 19 lokacija održat će se 362 koncerata na kojima će nastupiti 158 sastava. Ističu se i tri velika glazbena festivala.

S područja plesne i kazališne umjetnosti, svoje posebno pripremljene komade za Svjetski dan mladih izvesti će 59 skupina iz 15 zemalja. Za ljubitelje filma, tu je 150 različitih ideja. Samo kazalište, umjetnost i glazba posebne su i izvanredne umjetničke forme kojima se publici i glumcima na osobit način približava vjera i evanđelje, kaže Audrey Oliver, francuska volonterka zadužena za to područje.

Vjerske aktivnosti podijeljene su u tri skupine: “Šetnje u prirodi” i “Putevima vjere” – na kojima se uz pomoć vodiča mogu posjetiti 34 crkve u gradu, te skupina “Turističke znamenitosti” – koja posjetiteljima nudi poseban program, prije svega posjete Corcovadu i brdu Šećerna glava (Pao de Acucar).

Što se tiče “Sajma zvanja” u Quinta da Boa Vista, on je – ističe se na službenoj internetskoj stranici – idealno mjesto za razgovor s predstavnicima različitih vjerničkih zajednica. “Hodočasnici iz drugih zemalja trebaju biti u mogućnosti produbiti svoje iskustvo Boga i nakon Svjetskoga dana mladih”, kaže o ideji sajma koordinator za zvanja o. Leonardo Lopes. U sklopu sajma zvanja predstavit će se 16 pokreta, 20 novih zajednica, 23 zajednice redovnica i 44 redovničke zajednice. “Quinta da Boa Vista” je i mjesto na kojemu se nalazi oko polovica od ukupno 100 ispovjedaonica, posebno izrađenih za Svjetski dan mladih. (ika/bitno.net)