Vlasti u afričkoj državi Ugandi optužile su Svjetsku banku da ih ucjenjuje s paketom pomoći vrijednim 90 milijuna dolara kako bi ih natjerali da odustanu od donošenja strogog zakona protiv homoseksualnih aktivnosti..

“Svjetska banka je multilateralna institucija koja ne bi trebala ucjenjivati svoje članice”, izjavio je glasnogovornik ugandijske vlade Ofwono Opondo.

Podsjetimo, u četvrtak je Svjetska banka objavila kako je blokirala kredit koji je trebao Ugandi pomoći stabilizirati njezin zdravstveni sustav i kao razlog naveli “anti-gay zakon”. Uganda je naime početkom prošlog tjedna donijela zakon kojim se zabranjuju homoseksualne aktivnosti, a onima koji ga prekrše prijeti i kazna doživotnog zatvora. Bez sumnje, riječ je o jednom od najoštrijih zakona protiv homoseksualnosti na svijetu, ali također treba napomenuti kako su zakoni protiv homoseksualnih aktivnosti česti u afričkim državama. Nakon usvajanja strožih sankcija protiv homoseksualaca reagirali su Norveška, Danska i SAD uvjetujući svoj dio pomoći rušenjem ovog zakona. Američki državni tajnik John Kerry taj je zakon usporedio s onim antisemitskim koje su svojedobno proglasile nacističke vlasti u Njemačkoj.

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni oglasio se prošli tjedan i pojasnio zašto je potpisao zakon. Naglasio je kako se pri tome konzultirao sa stručnjacima koji su mu ponudili mišljenje prema kojem “homoseksualnost nije urođena”, odnosno nije otkrive gen koji uzrokuje homoseksualno ponašanje nego je riječ o “naučenom ponašanju”. U tom smislu, njegove dvojbe oko toga treba li kažnjavati ljude za ponašanje koje nije pitanje njihova izbora bila je razriješena.

Museveni je komentirao i reakcije iz zapadnog svijeta na zakon i rekao kako one pokazuju da se zdravi politički odnosi ne mogu temeljiti na neravnopravnim pozicijama. Afrički narodi, rekao je on, ne komentiraju ponašanje ljudi u zapadnim državama iako tamo vide puno neprihvatljivog za njihovu kulturu niti uvjetuju suradnju s tim državama promjenom toga ponašanja. Zapad bi, također, trebao naučiti da svoje stavove ne nameće Afrikancima.

G. An. | Bitno.net