Već smo pisali o poljskoj glumici Małgorzati Kożuchowskoj, deklariranoj katolkinji koja je jako željela zatrudnjeti, ali je imala problem s time, pri čemu je iz vjerskih razloga odbijala podvrgnuti se metodi medicinski potpomognute oplodnje.

‘Ona je ovo dijete izmolila’, pričali su medijima njezini prijatelji kada se glumici početkom prošle godine rodio sin, te je ona postala majka u svojoj 43. godini. Glumica je cijelo vrijeme o svom privatnom životu šutjela, ali sada je progovorila o svojoj trudnoći te je javnost saznala kako joj je osim molitve pomogla i metoda liječenja neplodnosti o kojoj čak i vjernici malo znaju, iako ona predstavlja prihvatljivu moralnu alternativu in vitru, a to je NaPro tehnologija.

Podsjetimo, NaPro tehnologija i FertilityCare sustav nastali su na inicijativu američkog ginekologa dr. Thomasa Hilgersa, člana Papinske akademije za život. Osim što sustav služi za prirodno planiranje obitelji, može poslužiti i za liječenje neplodnosti (više o tome OVDJE).

“Da, podvrgnula sam se NaPro tehnologiji, metodi koja ima individualni pristup svakoj ženi. Nakon dva mjeseca sam zatrudnjela. I tek tada je doktorica priznala mom mužu kako sam imala 2-3 posto šanse da ostanem trudna… Detaljno su me pregledali, ali kao što vidite, isplatilo se”, rekla je Kożuchowska, dodajući kako želi imati još djece.

Njezina priča puno je više od obične crtice iz nekog ženskog magazina. Zahvaljujući svjedočanstvu popularne glumice, sve više katolkinja i (žena općenito) u Poljskoj koje muči problem neplodnosti saznaje kako postoje i drugi načini rješavanja njihova problema osim skupog, teškog i moralno dvojbenog postupka medicinski potpomognute oplodnje. Nakon njezina istupa, uprava grada Białystoka objavila je kako su odlučili, i to na zahtjev građanki, subvencionirati liječenje neplodnosti NaPro tehnologijom.

I inače je ta metoda sve raširenija u Poljskoj, pa će novoizabrana vlada konzervativne stranke Pravo i pravda svoj zdravstveni program liječenja neplodnosti temeljiti na subvencioniranju NaPro tehnologije, a ne klinika koje rade medicinski potpomognutu oplodnju (o čemu smo pisali OVDJE).

Inače, jedna od teza o tome zašto su informacije o NaPro tehnologiji tako rijetke, što je potpuno nesrazmjerno njezinoj uspješnosti, jest i da cijela metoda nije tako skupa i donosi manje profita određenim lobijima od MPO-a.

U Hrvatskoj djeluje udruga Centar za skrb o plodnosti Fertilitycare Hrvatska koja promivira NaPro tehnologiju. Više informacija o takvim metodama liječenja neplodnosti možete doznati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net