Zrenjaninska biskupija u Vojvodini odredila je da će svim svećenicima, đakonima, pastoralnim i biskupijskim djelatnicima koji nisu primili barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa od 1. studenog biti zabranjen rad s ljudima i dijeljenje sakramenata.

Kako stoji u uvodu uredbe koju je donio biskup László Német, ona je donesena “s obzirom na trenutnu situaciju s COVID-19 i eksponencijalno rastući broj pacijenata”, te nakon odluke Svetog Oca da u Vatikan mogu ući i boraviti samo osobe sa “zelenim potvrdama”.

Valja, doduše, istaknuti kako se “zelena potvrda” koja je uvjet za ulazak u Vatikan može dobiti ne samo na temelju cijepljenja ili preboljenja COVID-19 nego i na temelju negativnog PCR testa.

Rok za dostavljanje dokaza o primanju prve doze cjepiva ili preboljenju bolesti COVID-19 istekao je 15. listopada, a osim zabrane rada koja na snagu stupa 1. studenog svi koji ne ispune propisanu obavezu morat će do 15. studenog napustiti biskupijske zgrade (župe i radna mjesta). Za one koji to propuste učiniti tražit će se “zakonsko uklanjanje iz biskupijskih zgrada”.

Od 1. studenog necijepljenim osobama bit će uskraćena bilo kakva ekonomska pomoć biskupije, a, kako se navodi, za svećenike to znači povlačenje naknada.

Od pravilnika su izuzeti samo oni svećenici i svjetovno osoblje koji od liječnika imenovanog od strane biskupije dobiju potvrdu da se iz medicinskih razloga ne mogu cijepiti protiv koronavirusa.

Na službenoj stranici Zrenjaninske biskupije stoji da u njoj trenutno radi 19 svećenika na župama, 5 svećenika u privremenom radu, dva stalna đakona, jedan redovnik, jedna pastoralna suradnica te dva umirovljena svećenika. Osim njih u crkvenim ustanovama angažiran je i određen broj laika.