Četiri muškarca iz britanskog grada Selbyja optuženi su za zlostavljanje tinejdžera zbog njegove katoličke vjere, pa su ga, kako je rečeno pred sudom, u jednom trenutku svezali na križ koji su potom objesili na zid, metar iznad zemlje i ostavili ga da visi.

Andrew Addison (30), Joseph Rose (21), Christopher Jackson (22) i Alex Puchir (37) imena su i godine muškaraca koji su pred Kraljevskim sudom optuženi za nasilje motivirano netrpeljivošću prema vjeri. Kako pišu britanski mediji, tužiteljstvo je iznijelo jasne dokaze protiv njih.

Spomenuta četvorica su tijekom 2014. radila s tinejdžerom koji nije imenovan i koji je odrađivao pripravnički staž u tvrtki za prodaju pokućstva u kojoj je jedan od četvorice optuženih, Addison, bio direktor.

Četvorica su maltretirala i zlostavljala tinejdžera koji je pred sudom svjedočio kako je njegovim zlostavljačima smetalo što je ovaj praktični katolik.

Vrhunac zlostavljanja bila je simulacija “pribijanja na križ”, kada je mladić visio deset minuta na zidu, svezan ljepljivom vrpcom na križ koji su Rose, Jackson i Puchir složili od dva komada drveta.

Također, Rose je optužen da je iscrtao križeve i penise na licu i tijelu mladića dok je ovaj spavao i to permanentnim markerom. Nakon toga, simboli su ostali danima na mladiću koji ih je morao skidati četkom sa sebe. Rose je optužen i za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda mladiću, jer je prskao dezodoransom u smjeru njegove glave i potom sprej palio upaljačem. Mladi katolik je uspio izbjeći teške opekotine na glavi, jer se prekrio dekom u zadnji tren, a Adison je cijeli incident snimao na mobitelu.

Sam Adison, direktor tvrtke, jednom je mladića svezao za stolicu ljepljivom trakom i kablovima i tako ga ostavio satima u jednoj od prostorija.

Adison nije dao nikakav iskaz prilikom uhićenja u svibnju 2015., a preostala trojica su priznala incidente, ali su rekli kako je riječ o uobičajenom “zadirkivanju” na poslu.

Međutim, tužitelj Austin Newman je naglasio kako je riječ o napadima koji su posve očito motivirani netrpeljivošću prema vjeri i kako nasilje koje je trpio mladić daleko prelazi granice uobičajenog “zadirkivanja”, pa i “mobbinga” na poslu.

Suđenje četvorici zlostavljača se nastavlja.

Goran Andrijanić | Bitno.net