“Želio bih vam ispričati o nerođenom djetetu čija je majka razmišljala o prekidu trudnoće i dječačiću kojeg je seksualno napastovao njegov ujak, vlastiti stariji brat i stariji susjed, sve do njegove desete godine”, tako je svoje svjedočanstvo o obraćenju započeo Paul Darrow, bivši model i homoseksualac koji je nakon više desetljeća borbe s bludom napokon pronašao ispunjen život u Katoličkoj Crkvi.

Okružen od ranog djetinjstva neprestanim strahom od nasilnih muškaraca, Paul priča kako je čeznuo za „muškom ljubavlju“ i „potvrđivanjem od strane drugih“, što ga je navelo da izabere karijeru međunarodnog modela.

„Tražio sam princa na bijelom konju, koji bi me volio zauvijek“, prisjetio se Paul, no nije teško pretpostaviti da je krećući se po modnim pistama New Yorka, Pariza, Miamija uskoro upao u spiralu pohote i postao ovisan o bludu i prije nego što je potpuno sazrio.

„Seks je bio moj bog“, kaže ovaj bivši homoseksualac, a budući da je bila riječ o ljubomornom bogu, počeo je mrziti Katoličku Crkvu koja je stajala između njega i onoga što je smatrao svojim najdubljim identitetom.

Ipak, zahvaljujući pravom Bogu, Paul je doživio nekoliko „duhovnih slučajnosti“ (o kojima nije detaljnije govorio) koje su ga nakon 40 godina izostanka potaknule da se ispovjedi, pričesti i radostan vrati u Crkvu.

No borba još nije završila. Iako kaže kako je uvidio stvarnu svrhu spolne intimnosti koja može biti samo između jednog muškarca i jedne žene, ovaj novoobraćenik nije mogao odolijevati napastima koje su ga nadjačavale.

„Otišao bih na ispovijed i pričest, počinio tjelesne grijehe, i iznova ponavljao isti obrazac. Osjećao sam da živim sramotnu tajnu, uhvaćen između onoga što me privlačilo i svoje vjere“, ispričao je Paul, koji je počeo stjecati uvjerenje da je čistoća za njega „nedohvatljiva“.

Bog je tada po drugi put intervenirao u njegov život. Ovoga puta preko vlč. Johna Harveya, jednog od osnivača katoličkog apostolata naziva Courage (hrabrost), koji pomaže osobama koje osjećaju privlačnost prema istome spolu prihvatiti život djece Božje.

Courage mi je dao nadu da se mogu osloboditi lanaca vlastite pohote. Dao mi je samopouzdanje da se udaljim od životnog stila kojim sam živio te da se ne bojim osuda onih koji promiču takav životni stil“, ispričao je Paul.

Nakon mjeseci borbe popraćenih molitvom počeo je stjecati kontrolu nad svojim pohotnim željama, sve do „milosnog trenutka“ koji ga je oslobodio padanja pod utjecajem nečistih nagnuća. Od tog trenutka pa sve do danas, Paul kaže da uspijeva živjeti potpuno čistim životom.

Kao osoba koja se 40 godina izjašnjavala kao homoseksualac, tvrdi da je „živi dokaz da uvijek imamo šansu odoljeti našim nagnućima i destruktivnim kulturnim silama“.

„Zamijenivši svoj nepotpuni homoseksualni identitet za potpuniji identitet [u Kristu], primio sam radost, slobodu i duhovno ispunjenje za koje nikada nisam znao da postoje“, ispričao je.

Uspoređujući danas euforične trenutke svoga nekadašnjeg glamuroznog života obilježenog bogatim ljudima i zabavama na ekskluzivnim lokacijama, Paul kaže kako svi oni blijede u usporedbi s „neopisivom euforijom koja me preplavljuje kada čistim srcem tijekom mise primam tijelo i krv Našeg Gospodina“.

*Paul Darrow svoje je svjedočanstvo, zajedno s druge dvije osobe, ispričao i u prekrasnom filmu Desire of the Everlasting Hills. Film u cijelosti možete pogledati OVDJE.