Biskup Pablo Virgilio David (62), poznati kritičar rata protiv droge filipinskoga predsjednika Rodriga Duterta, izabran je na plenarnom zasjedanju 8. srpnja u Manili za predsjednika Filipinske biskupske konferencije, prenosi agencija Kathpress.

Biskup David, dosadašnji potpredsjednik FBK, službu će 1. prosinca preuzeti od nadbiskupa Romula Vallesa. Za novoga potpredsjednika FBK izabran je biskup Mylo Hubert Vergara.

Novi čelnik filipinskog episkopata, čiji mandat traje dvije godine, je 2017. oštro kritizirao predsjednika Dutertea, nakon čega je primio prijetnje smrću. Godine 2019. biskup David je, zajedno s još nekoliko biskupa, optužen za navodno sudjelovanje u ljevičarskoj uroti protiv Vlade, no sudski proces obustavljen je u veljači prošle godine.

Dodajmo i kako mu je 2019. Sveučilište u Manili  dodijelilo nagradu Bukas Palad “za njegovo zauzimanje za siromašne i hrabrost u borbi protiv zla, nepravde i nasilja”. Biskup je također i ugledni bibličar te je 2008. bio filipinski predstavnik na Biskupskoj sinodi o Riječi Božjoj u Vatikanu.