Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na svojem je Twitter profilu objavio kako je razgovarao s papom Franjom o posredovanju Svete Stolice između Rusije i Ukrajine.

„Razgovarao sam s papom Franjom. Rekao sam Njegovoj Svetosti o teškoj humanitarnoj situaciji i da ruske trupe blokiraju evakuacijske koridore. Cijenili bismo ulogu posredovanja Svete Stolice u svrhu okončanja patnje ljudi. Zahvalio sam mu na molitvama za Ukrajinu i mir“, napisao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik se na razgovor s Papom osvrnuo i tijekom svojeg današnjeg video poziva kojeg je imao sa zastupnicima talijanskog parlamenta te rekao kako mu je Franjo kazao „vrlo važne riječi“, javlja CNA.

Prema njegovom navodu Sveti Otac mu je kazao: „Razumijem da želite mir. Razumijem da se morate braniti, vojnici i civili brane svoju zemlju, svi je brane.“

„Odvratio sam“, nastavio je Zelenski, „da je naš narod postao vojska. Postali su vojska kada su vidjeli zlo koje im neprijatelj čini i razaranja koja je iza sebe ostavio“.

Predsjednik Ukrajine je kazao kako je tijekom ruske agresije poginulo najmanje 117 djece, tisuće ih je ranjeno, deseci tisuća obitelji su razorene, a milijuni napustili svoje domove.

„Sve je to započela jedna osoba“, kazao je Zelenski.

Ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici, Andrii Yurash, potvrdio je da se razgovor između pape Franje i Zelenskog dogodio nazvavši ga „obećavajućim“.

“Nova vidljiva gesta podrške Ukrajini od strane pape Franje: prije nekoliko minuta Sveti Otac je nazvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i imao s njime vrlo obećavajući razgovor. Papa je rekao: Vatikan moli i čini sve što može za okončanje rata; Ukrajinski predsjednik je ponovio da je Njegova Svetost iznimno dobrodošao gost u Ukrajini”, napisao je Yurash na svojem Twitter profilu.

To je drugi puta da su papa Franjo i Zelenski razgovarali nakon početka ruske agresije. Prvi razgovor se dogodio 26. veljače, dva dana nakon što je počeo Putinov napad.