U proljetnom razdoblju, u vrijeme korizme i Uskrsa, pristiglo je tek oko 300 predbilježbi za bogoslužja na svetim mjestima. Broj rezervacija u ožujku, travnju i svibnju prošle godine iznosio je više od 4 tisuće. Broj hodočasnika u prvih devet mjeseci 2023. godine nagovijestio je novi rekord, izjavila je s. Naomi Zimmerman iz Franjevačkog hodočasničkog ureda.

„Da nije bilo rata, srušili bismo rekord iz 2019.“, rekla je s. Naomi. Više od 16 tisuća skupina s više od 613 tisuća osoba rezerviralo je prostore za bogoslužje u 2019. godini. U usporedbi s time, broj rezervacija do kraja rujna 2023. iznosio je 13 tisuća s više od 500 tisuća osoba.

Predbilježbe nakon izbijanja rata stižu vjerojatno od osoba koje žive u Svetoj zemlji, rekla je s. Naomi. Iz inozemstva pristižu hodočasničke skupine uglavnom iz SAD-a i Indonezije, a postupno se vraćaju i poljski hodočasnici. Franjevački hodočasnički centar u starom dijelu Jeruzalema nadležan je za predbilježbe bogoslužja na katoličkim svetim mjestima u Svetoj Zemlji. Spomenute brojke odnose se na hodočasnike katolike.

I najstarije hodočasničko središte u Svetoj zemlji, Austrijski hodočasnički gostinjac u starom gradu u Jeruzalemu, u neprilikama je zbog izostanka hodočasnika, poručio je nedavno njegov upravitelj Markus Bugnyar. Predsjednik Kruga prijatelja Austrijskog hodočasničkog gostinjca, Georg Habsburg-Lothringen izjavio je da bi prvo polugodište 2024. zbog izostanka rezervacija moglo biti „financijska katastrofa“ za to tradicionalno hodočasničko svratište.

I izraelsko ministarstvo turizma žali se na pad broja hodočasnika nakon izbijanja rata. U prva tri tromjesečja 2023. Izrael je posjetilo tri milijuna turista. Predviđalo se da će njihov broj do kraja godine doseći 3,9 milijuna.

Izraelski ministar turizma Haim Katz u utorak je na otvaranju izraelskog paviljona na međunarodnom turističkom sajmu ITB u Berlinu pozvao turiste u svoju zemlju. „Izrael vas očekuje, Izrael je otvoren za turizam“, rekao je Kath. U intervjuu za njemački list „Welt“ Katz je poručio kako je najveći broj područja u Izraelu siguran za turiste, uključujući i područja u blizini mjesta gdje je Hamas proveo masakr.