Venecijanski patrijarh Francesco Moraglia planira zatvoriti više crkvi u tom gradu zbog nedostatka vjernika – izvijestio je talijanski dnevni list „Corriere della Sera“. U Veneciji se nalazi više od 100 crkvi.

S obzirom na to da je u gradu sve manje stanovnika i vjernika, nije potrebno toliko crkvi – objasnio je patrijarh Moraglia. Iz tog će razloga provesti popis crkvi kako bi se utvrdio točan broj onih koje će se zatvoriti.

Mislimo prenamijeniti crkve u mjesta kulturnih zbivanja, smještaja za potrebite ili mjesta za katehezu te duhovnu pratnju – napomenuo je patrijarh. Biskupija traga za privatnim osobama koje žele dati doprinos održavanju venecijanskih crkvi.

Venecija prema posljednjim procjenama ima oko 260 000 stanovnika, međutim populacija starog grada, poznatog po brojnim kanalima, Trgu sv. Marka i sakralnoj umjetnosti, već godinama se iseljava. Tako je 1980. u povijesnoj jezgri živjelo čak 120 000 ljudi dok danas taj broj iznosi svega 55 tisuća. Većina stanovnika (više od 170 tisuća) danas živi u dijelu grada koji se zove Terraferma (tal. čvrsto tlo).

Radio Vatikan | Bitno.net