Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, a suzareditelji kaločko-kečkemetski nadbiskup Balász Bábel i sisački biskup Vlado Košić.

Mons. Ferenc Fazekas preuzeo je upravljanje Subotičkom biskupijom nakon preminuća biskupa mons. Slavka Večerina u kolovozu 2022., a odlukom Svetog Oca Franje 7. listopada 2023. imenovan je novim biskupom Subotičke biskupije koja je crkveno područje s najvećim brojem katolika u Republici Srbiji. Biskupija ima 110 svećenika i 89 župa te oko 175 tisuća katoličkih vjernika, među kojima je znatan broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

Gostujući u programu Radiotelevizije Vojvodine mons. Fazekas rekao je kako veliku zahvalnost duguje crkvi u Hrvatskoj, gdje se školovao, ima većinu prijatelja i crkvene braće te je naglasio da će se zalagati za afirmaciju i očuvanje hrvatskog jezika na bogoslužjima u crkvama Subotičke biskupije koja obuhvaća područje Bačke u Vojvodini, odnosno Srbiji.

“Dar biskupstva koji ćeš primiti polaganjem ruku neopoziv je dar. Ono o čemu smo kao pastiri pozvani voditi brigu jest da nam život bude u suglasju s primljenim darovima i da sve svoje naravne sposobnosti uložimo u taj sklad. Bog ti je dao duha snage, ljubavi, razbora i iskustva da unatoč zahtjevnosti službe ne gubiš srdačnost, svjestan kome si povjerovao. Oluja će i nevolja koje prijete vjernima biti, ali neka u tvojoj blizini i u tvojim riječima uvijek nalaze utjehu i ispravan sud. Hrani vjerne znanjem i razumijevanjem, potiči ih na zdrav ponos i svijest o vlastitim korijenima i običajima, na ljubav, gostoprimstvo, poštivanje prema svima, jačaj i štiti slabe, liječi bolesne, podiži slomljene traži i vraćaj izgubljene u tom neka bude tvoja slava i tvoj ponos tvoje službe”, kazao je u svojoj propovijedi mons. Kutleša.

Na koncu misnog slavlja mons Fazekas na četiri je jezika pozdravio vjernike svoje biskupije ne uputio riječi zahvale:

“Hvala i slava dragom Bogu koji me uvijek svojom ljubavlju pratio kroz cijeli život. Hvala mu za milost vjere i što je svog nevrijednog slugu pozvao za svog suradnika. Hvala mojim dragim roditeljima koji su me podigli i odgojili u kršćanskoj vjeri. Oni su već prešli s ovoga svijeta i duboko se nadam da su u kraljevstvu nebeskom. Hvala svima koji su mi na bilo koji način pomogli u na mom putu. Hvala ocu Franji na njegovom povjerenju sto me je imenovao biskupom Subotičke biskupije. Hvala preuzvišenom nadbiskupu Kutleši sto mi je među prvima čestitao mi i što me je danas zaredio za biskupa. U Zagrebu na fakultetu sam imao izvrsne profesore koji su mi pomogli u rastu kršanske vjere i oblikovanju mog svećeničkog poziva, hvala im.”

Uime međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda čiji je član postao i mons. Fazekas, riječi čestitke uputio je apostolski upravitelj Kotorske biskupije i barski nadbiskup biskup mons. Rrok Gjonlleshaj. »Svugdje budi prvi i svima budi sve, a neka ti Isus bude prvi i sve u svemu«, rekao je mons. Gjonlleshaj. Svećenik iz biskupove rodne župe sv. Antuna Padovanskog iz Bečeja vlč. Laslo Poša čestitao je novozaređenom biskupu u ime svih svećenika, redovnika i redovnica Subotičke biskupije. Riječi čestitke od vjernika laika mons. Fazekasu uputila je Đurđica Tikvicki, vjernica župe sv. Jurja u Subotici, posljednje biskupove župe u kojoj je djelovao kao župnik.

Misu su pjesmom pratili katedralni zbor Albe Vidaković i komorni sastav subotičke filharmonije.

Na svečanosti ređenja sudjelovalo je 30 biskupa iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, savjetnici nuncijature i tajnika biskupskih konferencija iz Srbije i okruženja, delegati provincijala, delegata biskupa i generalni vikara, poglavarice i predstavnice redovničkih družbi, predstavnici Crkava i vjerski zajednica te predstavnici civilnih vlasti Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Njemačke, država čiji predstavnici nacionalnih manjina žive u ovoj biskupiji.

Životopis mons. Ferenca Fazekasa

Ferenc Fazekas rodio se u Bečeju 29. rujna 1958. godine. Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu je studirao od 1977. do 1984. Za svećenika je zaređen u subotičkoj katedrali na Petrovo 1984. godine. Bio je vikar u Župi Presvetog Trojstva u Somboru od 20. listopada 1984. do 17. svibnja 1986., a upravitelj župe kao i vikarski pomoćnik u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Bačkoj Topoli od 17. svibnja 1986. do 1. rujna 1988. Upraviteljem Župe sv. Ladislava u Bogojevu i Rođenja Marijina u Lemešu bio je od 1. rujna 1988. do 15. prosinca 1993., a zatim i župnik u istom mjestu od 15. prosinca 1993. do 20. listopada 1994. Tada je imenovan župnikom u Senti, u župi Sv. Franje Asiškoga, a od 10. listopada 1998. do ljeta 2021. bio je župnik u Bačkoj Topoli, u župi Pohoda Blažene Djevice Marije i kasnije utemeljenoj vikariji Srca Isusova. U kolovozu 2021. imenovan je župnikom župe Sv. Jurja u Subotici i generalnim vikarom Subotičke biskupije. Bio je članom biskupijskog Vijeća za Caritas i Prezbiterskog vijeća za mandata umirovljenoga biskupa Ivana Penzeša, a jedno vrijeme i njegov konzultor. Također, od 2005. do 2021. bio je i dekan Bačkotopolskog dekanata. Govori mađarski i hrvatski jezik.