Zapadna Afrika i dalje trpi zbog islamističkih militanata koji su odgovorni za brojne terorističke napade i progon kršćana u regiji. Zemlje koje se suočavaju s prijetnjama različitih skupina su: Benin, Burkina Faso, Čad, Gana, Obala Bjelokosti, Niger i Togo.

Od 2015. više od 3 500 osoba samo iz Burkine Faso, Malija i Nigera izgubilo je svoje živote zbog pobune islamskih militanata, od kojih je čak 1 300 ubijeno tijekom 2021. Nedostatak prikladnog zemljišta za uzgoj hrane prouzročio je frustraciju među različitim plemenskim i vjerskim skupinama te je ponovno zapalio stare sukobe. Kao dodavanje ulja na vatru u zapadnoj Africi bilo je formiranje skupine poznate kao Grupa za podršku islamu i muslimanima (JNIM), a unutar nje se nalaze članovi različitih terorističkih organizacija: AQIM, Macina Liberation Front, Al-Mourabitoune i Ansar Dine. Osim toga Islamska država i dalje djeluje u regiji, a posebice u Sahari.

Islamski militanti iskoristili su ekonomske i društvene napetosti i regrutiraju nove članove dok su se također okoristili slabim intervencijama vlada u zapadnoj Africi.

Podsjetimo, u svibnju 2021. u Maliju se dogodio državni udar, vjerojatno zbog nedostatka odgovora vlade na pobunjenike. Sličan državni udar dogodio se početkom 2022. u Burkini Faso. Među građanima obiju zemalja postoje mješovite reakcije, pri čemu jedni na nedemokratske vlasti gledaju kao na oslobođenje, dok drugi izražavaju zabrinutost za budućnost.

Visok stupanj pobunjeničkih aktivnosti u zapadnoj Africi nastavlja stvarati nestabilnost u regiji. Politički potresi, slaba kontrola središnje vlasti i ekonomske krize pružaju mogućnosti terorističkim skupinama da steknu i teritorij i članove. Ove militantne skupine imaju ekstremistička islamska uvjerenja koja uključuju obvezu ubijanja onih koji ispovijedaju kršćanstvo, drastično povećavajući progon zapadnoafričkih kršćana, javlja ICC.

Ako se tome doda uvijek prisutna islamska teroristička skupina Boko Haram, koja je posljednjih godina ubila je desetke tisuća kršćana u velikoj i mnogoljudnoj Nigeriji te raselila milijune u pokušaju da odbaci zapadni utjecaj i nametne strogi islamski šerijatski zakon, može se tvrditi kako Afrika polako tone u kaos.

Teroristi ciljaju na one koji ne dijele njihovo radikalno tumačenje islama, često napadaju sela i nasilno ubijaju, otimaju ili preobraćuju kršćane, druge vjerske manjine i mnoge muslimane za koje smatraju da se ne pridržavaju na odgovarajući islamskih učenja.