Krakov

Povodom njegove stote godišnjice rođenja, svijet je dobio novi dokumentarni film o životu Ivana Pavla II., prenosi Rome Reports.

Film naziva „Volim gledati izlazak sunca“ poljske novinarke Pauline Guzik istražuje korijene popularnosti svetog pape, ali i uranja u njegovu filozofsku i teološku misao, otkrivajući njihov neprekinuti utjecaj na ljude današnjice.

“Mnogo mjeseci prije nego što sam došla na ideju izrade ovog filma George Weigel mi je rekao da mi kao Poljaci na stotu godišnjicu rođenja Ivana Pavla II. moramo upamtiti da papa nije bio samo emotivni papa, onaj kojega mi Poljaci toliko volimo, nego da trebamo pokazati papu koji je veliki mislilac, veliki humanist, veliki filozof, teolog tijela, veliki komunikator i veliki inspirator, i upravo je to ono što ‘Volim gledati izlazak sunca’ jest”, izjavila je Guzik.

Film uključuje i manje poznate originalne snimke i fotografije Ivana Pavla II., a u njemu sudjeluju brojni ljudi koji su dobro upoznati s njegovim životom poput papina biografa Georgea Weigela i njegova osobnog tajnika kardinala Stanislawa Dziwisza.

„Nije riječ o fikciji. To je dokumentarac, i zato je ovaj film poruka, s autentičnim svjedočanstvima, ali iznad svega, s citatima samog Svetog Oca. Ti citati tjeraju suze na oči. Oni ostaju u našem sjećanju i dobro je da se stvaraju ovakvi filmovi“, komentirao je kardinal Dziwisz.

Producenti se nadaju da će utjecaj filma nadići granice Poljske. Premijera u SAD-u trebala se dogoditi u svibnju, mjesecu u kojem se obilježava stota godišnjica Wojtylina rođenja, ali planovi su trenutno odgođeni zbog pandemije koronavirusa.

Bitno.net