Sve je počelo jednim tweetom. Isusovac Robert Ballecer u kolovozu je upitao svoje pratitelje koji server da otvori. Primio je različite odgovore. Neki su mu predložili RUST, drugi Ark ili Team Fortress, ali je većina ipak bila za Minecraft.

Inače, Minecraft je igra koju je izumio švedski programer Markus Persson, a kasnije ju je razvijao Mojang. Ona igračima omogućuje izgradnju tvorevina od kocaka u 3D svjetovima.

Otac Ballecer, kojega zovu “Digitalni isusovac”, svoju je karijeru započeo kao programer u Silicijskoj dolini, ali je u međuvremenu osjetio poziv i školovao se za svećenika.

Ovaj svećenik je za Rome Reports izjavio kako pokretanjem servera želi stvoriti okruženje u kojem se vjernici mogu izraziti, ali i izgraditi odnose.

“Htio sam napraviti server koji će biti manje toksičan. Možete pozvati ljude koji žele biti kreativni i nisu toksični. Najvažniji dio ove igre su odnosi. To je ono što ja želim postići serverom. Ne radi se o tehnologiji ili igrici, nego o spajanju ljudi, koji onda te odnose mogu prebaciti i u stvaran svijet”, objašnjava svećenik.

Isusovac smatra kako se Crkva može koristiti tehnologijom kako bi spajala ljude. Naravno da će u tim pokušajima biti i pogrešaka, nastavlja, ali ako Crkva ne bude pokušavala, onda nikad neće otkriti potencijale koje tehnologija nudi. Server se trenutno provjerava, ali ga igrači mogu testirati.

Međutim, ubrzo nakon što je objavljen intervju na Rome Reportsu pojavili su se problemi. Svećenik je u tweetu objasnio kako šačica igrača pokušava sabotirati server. “Gledam zapisnike Minecraft servera i čini mi se da postoji nekolicina igrača koji se stalno uključuju i isključuju kako bi napunili igračke slotove i uništili server”, objašnjava.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net