Sve do nedavno možda je bilo teško zamisliti da će u svetištu Božjeg milosrđa u Krakovu biti snimljen spot u kojem nekoliko redovnica izvodi rap pjesmu. Međutim, na YouTubeu je nedavno objavljena rap pjesma u kojoj simpatične časne sestre poručuju da repanje nije teško i da je dovoljno reći: „Isuse, uzdam se u tebe“, donosi UCANews.

Video je, naravno, u rekordnom roku postao hit. A kako je uopće došlo do snimanja ovog spota? Poljski rap glazbenici krajem travnja pokrenuli su „Hot16Challengge“, a cilj je bilo prikupljanje pomoći za medicinsko osoblje koje se bori protiv koronavirusa.

Naravno da poznati poljski reperi nisu mogli znati kako će im se pridružiti brojni svećenici, redovnici i redovnice. Međutim, u sljedećih mjesec dana svoje su im videouratke poslali sjemeništarci, svećenici i redovnici iz svih dijelova Poljske. Među njima i pomoćni biskup Elka Adrian Gabas te biskup Zamosc-Lubaczowa Marian Rojek.

„Kada se radi o glazbi, moramo priznati da ne pratimo modne trendove, ali kada osjetimo poziv, onda smo spremne naučiti nove stvari“, objašnjava sestra Emanuela Gemza. Dodaje kako su časne sestre istoga trena shvatile da ovaj YouTube izazov predstavlja odličnu priliku za evangelizaciju. „Mislim da nas je u spajanju riječi s glazbom vodio sam Duh Sveti“, dodaje.

Sestra Wanda Putyra priznaje kako su je na repanje nagovorili njezini učenici. „Kao crkvena orguljašica, specijalizirana za Bacha, obično se ne susrećem s ovakvom vrstom glazbe, pa sam bila zabrinuta kako ćemo uopće postići ritam. Pretpostavljala sam da je rap prilično jednostavan, ali sam brzo shvatila da je ustvari jako težak. Rap doista predstavlja umjetničku formu i ubuduće ćemo imati više poštovanja za repere“, objašnjava sestra Wanda.

Video je u samo nekoliko sati nakon što je objavljen uspio prikupiti ciljanih 16 tisuća zlota (30 tisuća kuna), a u roku od tjedan dana prikupljeno je više od milijun zlota. Sestra Emanuela naglašava kako je ovim potezom Crkva u Poljskog ponovno dokazala kako prati pozitivne trendove.

„Mi smo u svojoj misiji naviještanja evanđelja otvorene za zahtjeve suvremenog svijeta. Nadam se da će oni, koji nas predstavljaju kao povučene i tužne žene, nakon ovoga ponovno razmisliti. Sveti Otac nas je pozvao da budemo Crkva puna radosti te mi je drago da smo pronašle način da to i pokažemo“, završava sestra Emanuela.

Časne sestre primile su brojne poruke podrške, pa čak i od agnostika te nevjernika, u kojima oni pišu da su im „časne sestre pomogle svojim primjerom u njihovoj potrazi za Bogom koji ih čuje“.