Papa Franjo je otvarajući Svjetski dan mladih u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu u četvrtak 24. siječnja na obali Santa Maria la Antigua posvijestio kako “Kristova ljubav ujedinjuje”, prenosi IKA.

Oduševljen dočekom i nazočnošću 250.000 mladih iz cijeloga svijeta, Papa je naglasio kako je Svjetski dan mladih blagdan cijele Crkve, svjedočanstvo vjere svijeta. “Okupili smo se u Panami, gdje je Svjetski dan mladih blagdan radosti i nade za cijelu Crkvu, za svijet je važno svjedočanstvo vjere, a Petar je s vama da slavite i obnovite vjeru i nadu”, poručio je Sveti Otac.

Podsjetio se kako su mu u Krakovu neki postavili pitanje hoće li biti nazočan u Panami, na što je odgovorio “ne znam, ali sigurno će biti Petar“. „Danas sam sretan što vam mogu reći, Petar je s vama da slavite i obnovite vjeru i nadu. Petar i Crkva koračaju s vama i žele vam poručiti da se ne bojite ići naprijed s obnovljenom energijom i stalnom željom koja nam pomaže i ohrabruje da budemo radosni i raspoloživi. Ići naprijed ne da bi stvarali paralelnu Crkvu koja bi bila više ‘zabavna’ ili ‘cool’ na nekom događaju za mlade. Takvo razmišljanje bi značilo nedostatak poštovanja prema vama i svemu što Duh kroz vas progovara”, pojasnio je Sveti Otac.

U tom kontekstu Papa je uputio na činjenicu kako je potrebno ponovno otkriti i probuditi novost i mladost Crkve, a prema njegovim riječima to će biti moguće na način koji je pokazala i nedavna sinoda o mladima “da se slušamo i na takav način da se nadopunjujemo”.

Panama: Svjetski dan mladih i ceremonija s papom Franjom/Foto: Vatican Media

“Vi nas učite da susresti ne znači da svi budu isti, da svi misle isto ili žive na isti način: da rade i ponavljaju iste radnje, slučaju istu glazbu ili nose majicu iste nogometne momčadi. Ne, to ne. Kultura susreta je poziv na hrabrost održati zajednički san: velike snove koji mogu uključiti sve. San za koji je Isus dao svoj život na križu”, rekao je Papa.

„Dragi mladi, ovaj Svjetski dan mladih neće biti izvor nade za konačni dokument, dogovorenu poruku ili program koji treba provesti. Ovaj susret daje nadu zahvaljujući vašim licima i vašoj molitvi. Svatko će se vratiti kući s novom silom koja se nanovo rađa svaki put kada se susretnemo s drugima i s Gospodinom, puni Duha Svetoga“, istaknuo je Sveti Otac.

Na kraju obraćanja mladima, Papa je rekao kako ovaj susret ne može završiti bez zahvale. Stoga je izrekao zahvalu svima koji su pripremali ovaj Svjetski dan mladih. “Hvala vam što ste imali hrabrosti graditi i ugostiti, da ste rekli ‘da’ snovima Boga da ponovno vidi okupljenu svoju djecu. Hvala nadbiskupu Paname Joseu Domingu Ullou Medieti i svim njegovim suradnicima koji su pomogli da Panama danas postane ne samo kanal koji povezuje more, već i kanal u kojem Božji san može nastaviti otkrivati druge male kanale kako bi rasli, množili se i širili u krajeve zemlje”, rekao je papa Franjo.

Svečanost dobrodošlice i prijem kod panamskog predsjednika

Na početku pohoda pape Franje Panami u povodu 34. svjetskoga dana mladih koji se slavi pod geslom „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ priređena je u četvrtak 24. siječnja svečanost dobrodošlice na glavnom ulazu Predsjedničke palače gdje su Svetoga Oca dočekali predsjednik Juan Carlos Varela i njegova supruga Lorena Castillo.

Sveti Otac drži govor pred političarima i diplomatima/Foto: Vatican Media

Papa se i kratko pojavio na balkonu palače i pozdravio skupinu hodočasnika koji su se našli u pokrajnjoj ulici. Izmijenjeni su i darovi, Papa je Predsjedniku darovao službeni medaljon Svjetskoga susreta mladih u Panami, na kojem je zaštitnica Paname Santa Maria La Antigua pred panamskom katedralom.

Susret s političarima i biskupima

Nakon kurtoaznog posjeta predsjedniku Vareli, Papa se uputio u sjedište Ministarstva vanjskih poslova – Palacio Bolivar gdje se susreo s oko 600 predstavnika vlasti, Diplomatskog kora i javnog života i održao prvi od deset govora svoga 26. inozemnoga putovanja.

Odgovorne političare u zemlji Papa je pozvao da ozbiljno shvate mlade i dopuste da ih nadahnjuju. „Drukčiji svijet je moguć i mladi nas pozivaju da im se pridružimo u njegovoj izgradnji“, rekao je Papa i upozorio: „Pravo na budućnost je ljudsko pravo“.

Kao most između Sjeverne i Južne Amerike Panama nije samo strateška točka, Svjetski dan mladih područje Panamskoga kanala pretvara u poticatelja nade, poručio je Papa. Mladi ljudi proziru prolazne stavove koji računaju samo na konkurenciju, špekulacije i zakon jačega i stoga od politički i gospodarski odgovornih traže skromnost i razvidnost. Zauzimanje za iskrenost i pravednost suprotno je korupciji, poručio je papa Franjo.

Susret s biskupima Srednje Amerike/Foto: Vatican Media

Istodobno je Panamu pozvao da svim članovima svoga društva, osobito domorodačkom stanovništvu, omogući pristup dobrom obrazovanju i promiče dostojanstvo ljudskoga rada. Papina kritika korupcije i zauzimanje za domorodačko stanovništvo nagrađeni su pljeskom okupljenih, prenosi Kathpress. Na susretu u Ministarstvu vanjskih poslova sudjelovali su i predstavnici drugih kršćanskih vjeroispovijesti, kao i muslimana i židovstva, koje je Papa pojedinačno pozdravio nakon govora.

Predsjednik Varela u pozdravnim riječima istaknuo je između ostaloga da je uloga Paname pridonijeti miru, dijalogu i međusobnom poštovanju među narodima diljem cijeloga svijeta. Pritom je podsjetio i na jednu Papinu molitvu za sposobnije i poštenije političare.

Uslijedio je susret s biskupima Srednje Amerike u crkvi Sv. Franje Asiškog, gdje je pozdravne riječi Papi uputio nadbiskup San Salvadora José Luis Escobar Alas. Papa Franjo zahvalio je biskupima na srdačnoj dobrodošlici i nadbiskupu Escobaru na pozdravnim riječima, našalivši se da je zapravo došao sresti mlade ljude. Papa je šezdesetak okupljenih biskupa iz Paname, Kostarike, El Salvadora, Guatemale, Hondurasa i Nikaragve pozvao na solidarnost s mladima i migrantima te podsjetio na svijetli primjer sv. Oscara Romera.

Sveti je Otac biskupima poručio i kako su mnogi mladi “bez prilika, zatočeni usred veoma konfliktnih situacija bez brzog rješenja: obiteljskog nasilja, ubojstva žena – naš kontinent bilježi kugu po tom pitanju”, prenosi N1.

Papin raspored danas

Trećeg dana Papina boravka u Panami, u petak 25. siječnja u 10.30 sati (16.30 sati) u kaznenom zavodu Centro de Cumplimiento de Menores Las Garzas de Pacora održat će se pokorničko bogoslužje s mladima lišenima slobode. U 17.30 sati (23.30 sati) Papa će u Campo Santa Maria la Antigua – Cinta Costera sudjelovati na križnome putu s mladima, sudionicima Svjetskog dana mladih.

IKA | Bitno.net