„Govorim u svoje ime, ne u ime obitelji… Ali čak i ne želim da završiš u zatvoru, želim nešto bolje za tebe. Znam da bi to i Botham želio. Želim da predaš svoj život Kristu.“

Nakon ovih su riječi sudnicu u teksaškom gradu Dallasu jučer ispunili jecaji u kojima se osjetila tuga zbog gubitka, ali i olakšanje koje donosi oprost.

Riječi su to mladog Brandta Jeana upućene Amber Guyger, američkoj policajki koja je jučer osuđena na 10 godina zbog ubojstva njegova brata Bothama.

Guyger je Bothama Jeana ubila u rujnu prošle godine hicima iz službenog pištolja dok je bila izvan dužnosti. Ubila ga je u njegovu stanu, nakon što je pogriješila misleći da je ušla u svoj stan i da je Botham provalnik.

Botham je bio mlad i uspješan poslovan čovjek kojega je njegova majka Allison tijekom suđenja opisala kao predanog kršćanina koji je volio pjevati u crkvenom zboru i gledati američki nogomet.

„Moj život više nije isti nakon njegove smrti. Ne mogu jesti niti spavati… Ovo su jako teška vremena za obitelj“, rekla je majka dok je otac Betrum rekao kako je „obitelj uništena ovim događajima“.

„Trudio se biti dobar i pošten čovjek. Volio je Boga, volio je sve ljude. Kako mu se ovo moglo dogoditi?“, rekao je.

Brat žrtve, Brandt, sjeo je na klupu za svjedoke nakon izrečene presude kako bi izrekao očitovanje obitelji žrtve, što je pravna institucija koja postoji u američkom pravosuđu.

Njegova je poruka bila poruka kršćanskog oprosta.

„Ovo govorim u svoje ime… Ako se kaješ, želim ti reći da ti opraštam. Znam, ako zatražiš oprost od Boga, on će ti oprostiti. Volim te kao i svakoga drugoga. Neću reći da trebaš umrijeti kao moj brat, želim dobro za tebe… Predaj svoj život Kristu“, rekao je brat, a zatim zatražio od sutkinje dopuštenje da zagrli ubojicu svojega brata. Nakon što ga je dobio, Guyger, koja je tijekom suđenja izjavila da bi ona voljela biti ta koja je upucana, plačući je došla u njegov zagrljaj.

Ubojica i brat žrtve ostali su zagrljeni skoro minutu. Prizor kršćanskog oprosta iznad svakog ljudskog poimanja pravednosti potom je obišao svijet.

Cijelo suđenje imalo je i svoj politički naboj.

Botham Jean je bio crnac, rođen na karipskom otoku Svetoj Luciji. Policajka Guyger je bjelkinja. Ispred sudnice su prosvjednici tražili oštriju kaznu za nju, a cijeli proces postao je dijelom rasprave o policijskom nasilju protiv Afroamerikanaca i drugih nebjelačkih rasa. Samo tužiteljstvo je u svom slučaju pokušavalo prikazati policajku kao prilično agresivnu.

Ovaj politički kontekst, obilježen međurasnim napetostima koje dio tamošnje javnosti i namjerno potencira, pao je međutim u drugi plan kada je svijet obišla slika s prizorom kršćanina koji u zagrljaju drži ubojicu svoga brata i iskreno joj oprašta.

Oprost koji je pobijedio mržnju.

Goran Andrijanić | Bitno.net