Kontrolor leta Anthonius Gunawan je bio na svojem radnom mjestu u zračnoj luci u gradu Paluu kada su krajem rujna Indoneziju pogodili razorni potresi i tsunami, donosi Aleteia. Bez obzira na to što se u jednom trenutku oglasio zvuk uzbune koji je sve zaposlenike u zračnoj luci pozvao na evakuaciju, Anthonius je odlučio ostati u kontrolnom tornju sve dok iz zračne luke ne poleti i posljednji avion.

Naime, ovaj 21-godišnjak je znao kako se avion s 147 putnika još uvijek nalazi na pisti i tek treba uzletjeti. Zbog toga je ostao na svojem radnom mjestu kako bi se uvjerio da su putnici sigurni. Njegove posljednje riječi bile su: „Batik 6321 je spreman za polijetanje.“ Ubrzo nakon toga kontrolni toranj se urušio, a mladi Anthonius je poginuo.

Pilot u avionu Batik 6321 nije znao što se događa sve dok iz zraka nije ugledao stravičan val koji je doslovce rušio sve što mu se našlo na putu. U nekoliko navrata je bezuspješno pokušao stupiti u kontakt s kontrolnim tornjem, ali mladi Anthonius je već bio mrtav.

Pilot je kasnije od drugih kontrolora leta doznao kako su ga oni nagovarali na bijeg, odnosno da napusti kontrolni toranj, na što im je Anthonius odgovorio: „Čekajte, Batik je još ovdje.“ Kasnije je pilot, koji i sam duguje život hrabrom kontroloru leta, na jednoj društvenoj mreži objavio: „Počivaj u miru, moj čovječe s krilima. Neka Gospodin bude uz tebe!“

Rašeljka Zemunović | Bitno.net