Student socijalnog rada Felix Ngole, koji je zbog svojih kršćanskih stavova izbačen sa Sveučilišta u Sheffieldu, napokon je dobio spor, donosi BBC.  Prizivni sud je presudio u njegovu korist i odbacio odluku Visokog suda koji je podržao Felixovo izbacivanje sa fakulteta. Sud je odlučio kako sveučilište mora razmotriti ovaj slučaj.

Ngole je uložio žalbu jer je smatrao kako su mu bila uskraćena prava na javno izražavanje stavova. Ovo je prva presuda Prizivnog suda koja se odnosi na slobodu izražavanje biblijskih stajališta. Ona postavlja granice vezane uz prava profesionalnih nadzornih tijela na ograničavanje slobode govora na društvenim medijima i na nju će se vjerojatno pozivati svi budući slučajevi.

Ngole je na sudu tvrdio kako je na društvenim mrežama iznosio „svoj kršćanski stav prema kojemu Biblija i Bog homoseksualizam doživljava kao grijeh“ i pritom je citirao biblijske stihove.. Ove stavove je iznio 2015. godine kada se na Facebooku uključio u raspravu oko izricanja zatvorske kazne Kim Davies, matičarki iz američke države Kentucky, jer je odbila izdati vjenčani list istospolnim parovima.

Njegov kolega ga je ubrzo anonimno prijavio Sveučilištu, nakon čega je pokrenut stegovni postupak, a s fakulteta je izbačen 2016. godine pod izlikom da je narušio ugled struke socijalnog rada.

Nakon toga je započeo sudski proces, koji je završio tako da je Prizivni sud odlučio da „samo iznošenje vjerskih stajališta o grijehu ne podrazumijeva nužno diskriminaciju“ ta da Ngole nije postupao na diskriminatoran način.

Ngole je izjavio: „Mi smo kao kršćani pozvani služiti jedni drugima i brinuti za druge te bi istovremeno trebali biti slobodni izražavati svoja vjerovanja i ono što Biblija naučava bez straha da ćemo ostati bez sredstava za život“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net