Trojica biskupa dolaze s područja na kojima su kršćani proživljavali najteže progone…

Foto: www.asianews.it

Velika Britanija uskratila je vize trojici biskupa Sirske pravoslavne Crkve. Riječ je o nadbiskupu Mosula o. Nikodemu, nadbiskupu Svetog Mateja o. Timoteju, te nadbiskupu Homsa i Hame o. Selwanosu, pozvanima na svečanu proslavu posvete prve sirsko pravoslavne katedrale sv. Tome u Londonu.

“Riječ je o osobama koje su preuzele pastoralnu skrb nakon oslobađanja kršćanskih područja od Islamske države. Ne možemo shvatiti zašto se Velika Britanija na takav način odnosi prema kršćanima”, kazao je sirski pravoslavni nadbiskup u Velikoj Britaniji o. Atanazije Toma komentirajući nevjerojatnu odluku britanskih vlasti.

Trojica biskupa dolaze s područja na kojima su kršćani proživljavali najteže progone, a oni koji su odlučili ostati živjeli su poput građana drugoga reda. Crkve su pretvarane u džamije, a ista sudbina zahvatila je i mosulsku katedralu.

Neshvatljivu odluku britanskih vlasti oštro je osudio Martin Parsons iz kršćanske zaklade “Barnabas Fund” izjavivši kako smatra nevjerojatnim da “za progonjene kršćani koji dolaze iz kolijevke kršćanstva nema mjesta u svratištu, dok Velika Britanija istovremeno prihvaća islamiste koji progone kršćane”.

Iz britanskog Home officea stiglo je obrazloženje kako se svi zahtjevi za vizama obrađuju individualno, te kako tražitelji vize moraju udovoljiti pravilima o imigraciji.

Iz Zaklade su podsjetili kako ovo nije prvi slučaj uskraćivanja vize kršćanskim prognanicima. Viza je uskraćena i evangeličkom pastoru Mažidu Rašidu Kurdiju koji je trebao sudjelovati na turneji u organizaciji Zaklade Barnaba, dok se za članove Muslimanskog bratstva tražilo odobrenje azila. Također, vize su dobila i dvojica pakistanskih muslimanskih vođa, inače zagovornici smrtne kazne za sve kršćane optužene za blasfemiju, a među kojima je i poznata kršćanka Asija Bibi.

“Očito je kako postoji ozbiljna pogreška u sustavu ako islamistički vođe koji zagovaraju progone kršćana dobivaju zeleno svjetlo i odgovor kako će njihovim zahtjevima za vizom biti udovoljeno, dok su vize za kratke pastoralne posjete Velikoj Britaniji uskraćene kršćanskim vođama, kao u slučaju nadbiskupa Mosula čije je stado suočeno s genocidom”, izjavili su iz Zaklade Barnaba.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net