Broj maloljetničkih trudnoća u Velikoj Britaniji na najnižoj je razini od 1969. godine i to zbog smanjenja sredstava za financiranje spolnog odgoja i promoviranje i raspačavanje kontraceptiva među maloljetnicima. Potvrdilo je to posljednje istraživanje dvojice britanskih znanstvenika, Davida Patona s Poslovne škole Nottinghamskog sveučilišta i Liama Wrighta sa Sveučilišta u Sheffieldu.

Istraživanje je pokazalo kako je između 2009. i 2014. godine rezanje spomenutih troškova u 149 administrativnih središta uzrokovalo pad maloljetničkih trudnoća za 42,6%.

U  razgovoru za Times dvojica znanstvenika priznala su kako su ih rezultati istraživanja iznenadili, te kako su prije donošenja navedenog zaključka pokušali pronaći i druge moguće razloge koji bi objasnili pad broja maloljetničkih trudnoća. Ipak, u članku za “Journal of Health Economics” Paton i Wright napisali su kako je rezanje troškova imalo pozitivan učinak, te kako ulaganje u programe kontraceptivnog spolnog odgoja može imati kontraproduktivan učinak.

“Široka dostupnost kontraceptiva potiče adolescente na spolne odnose, a njihovom većom učestalošću povećava se rizik neželjenih trudnoća”, napisali su britanski znanstvenici.

Zagovornici kontraceptivnog spolnog odgoja izrazili su nezadovoljstvo rezultatima istraživanja i zabrinutost zbog zaključka da zdravstveni programi potiču rizično spolno ponašanje, a Helen Marshall iz organizacije Brook koja brine da kontraceptivna i abortivna sredstva adolescentima budu što dostupnija kazala je kako će dokazati suprotno.

John Smeaton iz pro-life udruge Spuc komentirao je rezultate istraživanja podsjetivši kako su “gurui planiranja obitelji od sedamdesetih godina prošloga stoljeća tvrdili kako će broj maloljetničkih trudnoća biti smanjen uvođenjem spolnog odgoja u škole i širom dostupnošću kontraceptivnih pilula”, te zaključio kako je ova studija još jednom opovrgnula takva razmišljanja.

Napomenimo kako je spolni odgoj u britanskim školama prisutan od 1970. godine, a nakon trideset godina njegova provođenja Velika Britanija bila je u europskom vrhu po broju maloljetničkih trudnoća. Nažalost, britanske vlasti neuspješnost programa vidjele su kao rezultat nedovoljnog broja programa, te su u kontraceptivni spolni odgoj uložile dodatne desetke milijuna funta kako bi kontraceptivna sredstva, među kojima ili “pilula za dan poslije” bila dostupna na svakom koraku.

U školama su otvarane klinike za reproduktivno zdravlje kako bi se promovirao “siguran seks”, a u nekim je gradovima nastala i služba “koordinatora za prezervative”. Kontraproduktivnost ovakvih pristupa potvrđena je i u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je uvođenje propagande protiv tradicionalnih vrijednosti vezanih uz spolnost rezultiralo porastom maloljetničkih trudnoća i spolnih bolesti. Edukacija o kontracepciji, programi o odnosima, te poticanje zdravih stavova o seksu i seksualnosti imali su suprotne učinke, no kao i u Velikoj Britaniji “stručnjaci” za spolni odgoj nisu odustajali, a roditeljima koji su željeli i tražili drugačiji pristup poručili su da je seks postao kompliciran te da oni nisu u stanju o tome raspravljati s djecom.

Podsjetimo kako je i u hrvatske škole u rujnu 2012. godine odlukom tadašnjeg ministra Željka Jovanovića uveden zdravstveni odgoj koji je zbog neprihvatljivih sadržaja četvrtog modula i promocije “rodne ideologije” (spolno/rodna ravnopravnost) izazvao žestoke kritike velikog dijela javnosti. Baš kao i u Velikoj Britaniji, jedan od ciljeva “neutralnog” zdravstvenog odgoja bili su iskorjenjivanje neželjenih trudnoća i sprečavanje spolnih bolesti, a sve “utemeljeno na struci i znanosti”. Ovdje nam nije namjera baviti se čitavom problematikom zdravstvenog odgoja u Hrvatskoj, već samo upozoriti kako su  rezultati tog vrijednosno “neutralnog”, a zapravo “bez-vrijednosnog odgoja” koji se promovira i nameće hrvatskim učenicima, već vidljivi u istraživanju britanskih znanstvenika: puke informacije o spolnosti i pristupačnost kontracepcije neće smanjiti broj maloljetničkih trudnoća i pobačaja.

Ideologija koja stoji iza takvog spolnog odgoja ne promovira ljudsko dostojanstvo i uzdržljivost, ne upoznaje mlade s autentičnom ljubavi, srećom i zadovoljstvom, već ohrabruje sebičnost i ispunjenje vlastitih želja pod svaku cijenu. Ukratko, riječ je o “spolnom odgoju za naciju kelnera i kurvi”, kako i glasi naslov izvrsnog teksta koji možete pročitati na ovom linku.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net