Vatikan je prošlog tjedna upozorio kako bio potencijalno korištenje tzv. “rojeva ‘kamikaza’ mini dronova” moglo predstavljati opasnost civilima, prenosi CNA.

“Specifičan potencijalni izazov na kojeg ova delegacija želi upozoriti odnosi se na mogućnost uporabe rojeva ‘kamikaza’ mini dronova, to jest, rojeva oružanih sustava autonomnih sposobnosti”, navodi se u izjavi Stalne misije Svete Stolice pri ujedinjenim Narodima objavljenoj 3. kolovoza.

“Uporaba rojeva u urbanim područjima može voditi do velikih rizika za civile. Ako budu djelovali bez ikakvog izravnog ljudskog nadzora takvi sustavi bi mogli pogriješiti pri identificiranju zadane mete zbog pogrešaka izazvanih njihovim sustavom za samoučenje razvijenom na ograničenom broju podataka.”

U izjavi se dalje navodi kako bi “nasumična narav roja mogla dovesti do znatnih ozljeda i nekontroliranih učinaka, što je u oštroj suprotnosti s Međunarodnim humanitarnim pravom”.

Vatikan je svoje bojazni iznio pri zasjedanju skupine državnih stručnjaka za nove tehnologije u području smrtonosnih autonomnih oružanih sustava (LAWS) koje se održava u Ženevi.

Stručnjak u području oružja za masovno uništenje Zachary Kallenborn još je prošle godine u članku za Centar američkih zračnih snaga za studije strateškog zastrašivanja napisao kako bi se autonomni naoružani rojevi dronova trebali smatrati oružjem za masovno uništenje.

“Rojevi dronova mogu nanijeti masovnu štetu, a naoružani potpuno autonomni rojevi dronova u doglednoj budućnosti vjerojatno neće moći sami po sebi vršiti razlikovanja”, napisao je Kallenborn.

Sveta Stolica također je upozorila i da sve veći broj poduzetnika i zaposlenika ima etičke prigovore na projekte koji se odnose na “korištenje umjetne inteligencije u oružane svrhe”, te da bi ovo pitanje moglo imati “dalekosežne posljedice” što zahtijeva hitnu raspravu.

“Jedinstvena ljudska sposobnost moralne prosudbe i etičkog odlučivanja više je od kompleksne zbirke algoritama te takav kapacitet ne može biti zamijenjen strojem niti programiran u njega” upozoravaju iz Vatikana.