JAN TYRAWA

Vatikan sankcionirao još jednog poljskog biskupa zbog lošeg postupanja u slučajevima zlostavljanja maloljetnika

Biskup je optužen da je znao za zlostavljanja jednog od svećenika, ali nije učinio dovoljno za zaštitu maloljetnika

Tino Krvavica
Katedrala u Bydgoszczu/Foto: Joczko, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Katedrala u Bydgoszczu/Foto: Joczko, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Papa Franjo prihvatio je ostavku poljskog biskupa koji se nalazio pod istragom zbog optužbi za nemar u slučajevima seksualnog zlostavljanja.

“Sveta Stolica je, nakon primitka službenog izvješća te u skladu s motuproprijem Vos estis lux mundi, pokrenula istragu o prijavljenom nemaru biskupa Jana Tyrawe u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili neki svećenici biskupije Bydgoszcz”, objavila je Apostolska nuncijatura u Poljskoj.

“Nakon završetka istrage, a uzimajući u obzir i druge poteškoće pri upravljanju biskupijom, biskup Bydgoszcza ponudio je ostavku koju je danas prihvatio Sveti Otac.”

Kako piše CNA, biskup Tyrawa optužen je u veljači prošle godine da je znao za zlostavljanja jednog od svećenika te mu nije ograničio kontakt s maloljetnicima već ga je samo premještao iz jedne župe u drugu.

Prijavu je podignuo nekadašnji ministrant koji tvrdi da ga je spomenuti svećenik zlostavljao. Prilikom suđenja biskup Jan Tyrawa svjedočio je na sudu koji je odredio da biskupije Bydgoszcz i Wrocław moraju žrtvi isplatiti naknadu u visini od pola milijuna kuna.

Tyrawa je inače treći poljski biskup koji se u kratkom periodu našao pod sankcijama Vatikana. Podsjećamo, krajem ožujka ove godine Rim je zbog iste optužbe sankcionirao umirovljenog nadbiskupa Sławoja Leszeka Głódźa te umirovljenog biskupa Edwarda Janiaka. Tom prilikom naređeno im je da moraju živjeti izvan granica biskupija kojima su upravljali te im je zabranjeno sudjelovanje na javnim vjerskim slavljima i susretima s laicima u tim biskupijama. Također, obojica su iz osobnih sredstava morala uplatiti “primjeren iznos” Zakladi sv. Josipa koja radi na prevenciji i pomoći žrtvama zlostavljanja.

Prema informacijama, pod istragom je još jedan poljski biskup, također zbog nemara u postupanju sa slučajevima svećeničkog zlostavljanja.

Radi se o biskupu Tadeuszu Rakoczyu koji je od 1992. do 2013. upravljao biskupijom Bielsko–Żywiec.