Papinsko vijeće za međureligijski dijalog poziva vjernike svih religija i sve ljude dobre volje da se na duhovan način pridruže Danu molitve, posta i djela ljubavi kako bi zamolili s Neba pomoć čovječanstvu da prebrodi pandemiju izazvanu koronavirusom, navodi se u dopisu Papinskog vijeća za međureligijski dijalog. Papinsko vijeće time se odazvalo inicijativi Visokog odbora za ljudsko bratstvo i apelu koji je uputio papa Franjo u nedjelju 3. svibnja.

Toga Dana, koji će se obilježavati u četvrtak 14. svibnja, nije predviđena nikakva javna manifestacija kako bi se spriječila opasnost širenja zaraze, nego će svaki pojedinac u svojoj nutrini stati pred Boga i vlastitu savjest, navodi se u dopisu Papinskoga vijeća. Bit ćemo ujedinjeni u življenju općih vrijednosti molitve i posta i djela ljubavi kao „svjedočanstvo veličine vjere u Boga koji ujedinjuje podijeljena srca i uzdiže ljudski duh“ (usp. Deklaracija o ljudskome bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot). Ovo nije vrijeme ravnodušnosti, egoizama i podjela jer čitav svijet trpi i mora se ponovno ujediniti u suočavanju s pandemijom (usp. papa Franjo, Poruka Urbi et orbi za Uskrs, 12. travnja 2020.).

Dopis od 6. svibnja potpisali su predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, MCCJ te tajnik Vijeća mons. Indunil Janakaratne Kodithuwakku Kanganamalage.

Visoki odbor za ljudsko bratstvo osnovan je prošle godine, nekoliko mjeseci nakon povijesnog susreta u Abu Dhabiju između pape Franje i velikog imala Al-Azhara Ahmeda al-Tayyeba održanog 4. veljače 2019. kojom prigodom je potpisana Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot.

“Budući da je molitva univerzalna vrijednost, prihvatio sam prijedlog Visokog odbora za ljudsko bratstvo da se 14. svibnja vjernici svih religija duhovno ujedine u Danu molitve, posta i djela ljubavi kako bismo zamolili Boga da pomogne čovječanstvu da prebrodi pandemiju koronavirusa. Zapamtite: 14. svibnja svi vjernici zajedno, vjernici različitih tradicija, mole, poste i čine djela ljubavi”, pozvao je Papa u svom apelu nakon molitve Kraljice neba u nedjelju 3. svibnja.

Iz nekih hrvatskih biskupija također su stigli pozivi da se vjernici priključe inicijativi molitve i posta.