Apostolsko sudište Kongregacije za nauk vjere u drugome stupnju potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je nadbiskup Anthony Sablan Apuron proglašen krivim za zlodjela protiv šeste Božje zapovijedi s maloljetnicima.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 4. travnja priopćenje Kongregacije za nauk vjere, javlja IKA.

„Kao što je objavljeno 16. ožujka 2018. godine, Apostolsko sudište Kongregacije za nauk vjere zaključilo je prvostupanjski kanonski kazneni postupak protiv mons. Anthonyja Sablana Apurona, OFMCap. (Agaña, Guam). Kako je tom prigodom istaknuto na odluku se mogla podnijeti žalba što je i učinjeno. Dana 7. veljače 2019. godine Sud je u drugome stupnju potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je nadbiskup proglašen krivim za zlodjela protiv šeste Božje zapovijedi s maloljetnicima.

Izrečene kazne su sljedeće: oduzimanje službe; trajna zabrana boravka, čak i privremenog, u Nadbiskupiji Agaña; trajna zabrana korištenja znamenja vlastitih biskupskoj službi.

Ova odluka predstavlja konačni zaključak slučaja. Daljnje žalbe nisu moguće“, kaže se u priopćenju Kongregacije za nauk vjere.

Katolička Crkva na Guamu (o kojoj smo detaljno pisali OVDJE), posljednjih je godina postala središte nekoliko većih skandala, u čijem se središtu našao nadbiskup Apuron.

U svibnju 2016. godine, tada 52-godišnji Roy Taitague Quintanilla, javno je optužio guamskog nadbiskupa tvrdeći da ga je seksualno zlostavljao kao dijete. Taj čin pokrenuo je cijelu lavinu optužbi na račun njega i nekolicine ostalih svećenika te se nadbiskupija uskoro suočila s ukupno 96 optužbi za zlostavljanje maloljetnika, od toga su tri osobe direktno okrivile Apurona za zlodjela, a pridružila im se i majka četvrte navodne žrtve koja je malo prije izbijanja cijelog slučaja preminula. Uz nadbiskupa, optuženo je 13 svećenika, učitelj i domar koji su radili u katoličkoj školi te voditelj izviđača.

U siječnju 2018. optužbama protiv guamskog nadbiskupa priključio se i njegov nećak, izjavivši kako ga je prelat seksualno zlostavljao 90-ih godina prošlog stoljeća.

Iako je prvostupanjska presuda odbacila dio optužbi protiv Apurona, javnost za sada nije upoznata s točkama po kojima je tada optužen, kao niti s onima koje je potvrdila drugostupanjska presuda.

Na sadašnju presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Unatoč oduzimanju službe, Anthony Apuron i dalje “sakramentalno” ostaje biskup. Njegovu službenu funkciju na Guamu preuzeo je, pak, nadbiskup Michael J. Byrnes koji je od 2016. služio kao nadbiskup koadjutor, nakon što je papa Franjo privremeno smijenio Apurona.

Catholic Herald prenosi izjavu nadbiskupa Byrnesa koji je nakon presude poručio: “S velikim olakšanjem pozdravljamo ovaj zaključak. Ovo je bio dug i težak period za našu crkvu i cijelu otočku zajednicu.”

Nadbiskup Apuron i dalje tvrdi da je nevin te kako su optužbe dio organiziranje kampanje protiv njega.

Unatoč tome, izjavio je kako će se “u potpunosti podložiti presudi Svetog Oca” te svoju patnju prikazati za svoje “optužitelje”.

Anthony Apuron jedan je od najviših crkvenih dužnosnika u povijesti koje je Vatikan osudio zbog zlostavljanja maloljetnika. Kanonsku istragu protiv njega vodio je kardinal Raymond Burke.

Tino Krvavica | Bitno.net