Nadbiskup Guama Anthony Apuron, optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika, proglašen je krivim po nekim točkama optužnice.

Prvostupanjsku presudu kojom je nadbiskup Apuron lišen dužnosti te mu je zabranjen daljnji boravak na području Guamske nadbiskupije, donio je Apostolski sud pri Kongregaciji za nauk vjere.

Premda je Vatikan još u petak objavio vijest o presudi, nije poznato za koje je točke nadbiskup osuđen.

Catholic Herald pak prenosi kako je većinu optužbi sud odbacio.

Podsjećamo, Crkva na Guamu, pacifičkom otoku koji teritorijalno pripada SAD-u, posljednjih je godina pogođena brojnim skandalima koji su eskalirali nakon što je u svibnju 2016., tada 52-godišnji Roy Taitague Quintanilla, javno optužio guamskog nadbiskupa da ga je seksualno zlostavljao kad je bio dijete. Taj čin pokrenuo je lavinu optužbi na račun nadbiskupa Apurona i nekolicine ostalih svećenika te se nadbiskupija uskoro suočila s ukupno 96 optužbi za zlostavljanje maloljetnika, od toga su tri osobe direktno okrivile Apurona za zlodjela, a pridružila im se i majka četvrte navodne žrtve koja je malo prije izbijanja cijelog slučaja preminula.

Uz nadbiskupa s optužbom je suočeno 13 svećenika, učitelj i domar koji su radili u katoličkoj školi te voditelj izviđača. Među njima je i otac Louis Brouillard, a na kojeg se odnosi čak 55 optužbi.

Anthony Apuron upravljao je Nadbiskupijom Guam trideset godina prije no što ga je 2016. papa Franjo smijenio s dužnosti te je kao apostolski administrator postavljen nadbiskup Savio Hon Tai Fai. U listopadu iste godine kao nadbiskup koadjutor imenovan je nadbiskup Detroita, Michael Byrnes.

Byrnes je pozdravio presudu, rekavši kako se radi o važnom znaku na “putovanju prema zacjeljenju”.

S druge strane, nadbiskup Apuron odlučio je uputiti žalbu.

“Premda osjećam olakšanje jer je sud odbacio većinu optužbi protiv mene, žalio sam se na presudu. Bog mi je svjedok; nevin sam i radujem se dokazivanju svoje nevinosti na žalbenom procesu.”

“Moje molitve su s Crkvom na Guamu koja prolazi kroz veliku patnju. Molim se Santa Marian Kamalen (naslov Gospe, zaštitnice Guama, op. a.) da zagovara za iscjeljenje našeg otoka.”

Seksualno zlostavljanje maloljetnika nije jedini skandal koji je potresao Guam gdje katolici čine 85% stanovništva. Tako je veliku prašinu podignula vijest o malverzacijama vezanima uz otočko sjemenište i teološki institut koji vode Neokatekumeni.

Naime, Red karmelićanki donirao je dva milijuna dolara za kupnju zemljišta kako bi se izgradilo nadbiskupijsko sjemenište. Kasnije je, bez dozvole Vatikana i znanja časnih sestara, vlasništvo nad zemljom kao i upravljanje sjemeništem predano u ruke Neokatekumena, unatoč činjenici kako je milijunska donacija isključivo bila namijenjena za izgradnju nadbiskupijskog sjemeništa.

Situacija je eskalirala nakon što je vrhovna poglavarica Reda karmelićanki, sestra Dawn Marie, na tiskovnoj konferenciji izjavila kako je sam nadbiskup Apuron tražio od njih da naknadno kažu kako je prvotna donacija bila namijenjena za seminar i teološki institut neokatekumena, što je poglavarica odbila.

Uskoro su karmelićanke, nakon 50 godina boravka, napustile Guam, izjavivši kako se radi o “otrovnom okruženju”.

I dok je tamošnje stanovništvo podijeljeno nedavnim događajima, vijesti iz Vatikana mnoge su obradovale.

Kako prenosi Washington Post, jedna od osoba koja je nadbiskupa Apurona optužila za zlostavljanje izjavila je kako se nadala ovakvoj presudi. “Mislim kako je pravedna činjenica da se (nadbiskup) neće moći vratiti na otok.”

Odvjetnik žrtava, David Lujan, nadodao je: “Presretni smo, radi se o pravednoj presudi.”

Tino Krvavica | Bitno.net