Catholic Herald doznaje kako je Vatikan potvrdio drugo čudo koje se dogodilo po zagovoru blaženog Johna Henryja Newmana. Katolička Crkva u Engleskoj bi možda već sljedeće godine mogla dobiti još jednog sveca. Otac Ignacije Harrison, postulator kauze, potvrdio je kako su preostala još samo dva koraka do kanonizacije: odobrenje od biskupske komisije i pape Franje. „Molim se da se to dogodi ove godine, ali ne možemo to znati“, tvrdi postulator.

Drugi izvor također tvrdi kako je Kongregacija za kauzu svetaca potvrdila čudesno ozdravljenje jedne žene te kako bi Newman trebao biti proglašen svetim nakon Uskrsa 2019. godine.

John Henry Newman je bio iznimno važna osoba u engleskoj Katoličkoj Crkvi u 19. stoljeću. Mladost je proživio u anglikanskom okruženju, studirajući najprije pravo, a zatim teologiju. U 23. godini svog života zaređen je za đakona Anglikanske Crkve, gdje najprije službuje u župi sv. Klementa u Oxfordu, a kasnije u crkvi sv. Marije.

Promaknuo se u vođu Oxfordskog pokreta koji se zalagao za povratak mnogih katoličkih vjerovanja u Anglikansku Crkvu. U tome nije uspio, pa je napustio Anglikansku Crkvu te 1845. godine pristupio Katoličkoj Crkvi. Tako je postao najveći i naglasovitiji obraćenik Engleske u 19. stoljeću. Nakon studija i svećeničkog ređenja u Rimu vratio se u Englesku, gdje je osnovao dva oratorija, u Londonu i Birminghamu.

Papa Lav XIII. ga 1879. godine imenuje kardinalom, prepoznavši u njemu prvoborca svoga vlastitog programa, kojim je Crkvu htio pomiriti s kulturom. Bio je prvi rektor Katoličkog sveučilišta u Dublinu. Tijekom života se zauzimao za otvaranje kršćanstva prema modernoj kulturi i drugim vjerama. Preminuo je 11. kolovoza 1890. u Birminghamu. Časnim slugom Božjim proglašen je 1991. godine, a papa Ivan Pavao II. je u pismu prigodom 200. obljetnice kardinalova rođenja istaknuo želju za kanonizacijom. U rujnu 2010. papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim.

Više o blaženom Johnu Henryju Newmanu možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net