Apostolska pokorničarna Svete Stolice izdala je dekret po kojem katolici koji sudjeluju u ovogodišnjim molitvenim događanjima Hoda za život u glavnom gradu SAD-a mogu dobiti potpuni oprost.

Da bi primili potpuni oprost, uz uobičajene uvjete, vjernici trebaju prisustvovati na nekom od molitvenih događaja u sklopu ovogodišnjeg Hoda za život koji se od 19. do 20. siječnja održava u Washington D.C.-u. Osim osobnog sudjelovanja, u slučaju starosti, bolesti ili “drugih ozbiljnih razloga”, prihvatljivo je i virtualno sudjelovanje putem TV-a, radija ili društvenih medija.

Kako navodi Catholic Star Herald, službeno glasilo biskupije Camden, vjernici mogu sudjelovati na jednom od četiri molitvena događaja koji uključuju: nacionalno bdjenje za život koje se održava danas u bazilici Nacionalnog svetišta Bezgrešnog Začeća u Washingtonu, svetu misu sutra u 8 ujutro kojom će se okončati bdjenje, večerašnje euharistijsko klanjanje i procesiju te misu zahvalnicu koja će se održati sutra u 8:45 u katedrali svetog Mateja Apostola.

U dekretu Apostolske pokorničarne koji je izdan na zamolbu washingtonskog nadbiskupa, kardinala Wiltona Daniela Gregoryja, potiče se svećenike da budu velikodušno na raspolaganju vjernicima koji će se trebati ispovjediti kako bi ispunili uvjete potrebne za potpuni oprost.

Ovogodišnji Hod za život u SAD-u bit će prvi nakon što je prošle godine Vrhovni sud u SAD-u srušio presudu Roe vs. Wade te time skinuo ustavnu zaštitu s prava na pobačaj.

Na službenoj stranici Hoda naglašavaju kako u skladu s ustavnom promjenom planiraju ojačati inicijative na razini pojedinih saveznih država, ali i kako im cilj nije samo pravna zaštita života nego promjena kulture.

“Cilj nacionalnog Hoda za život nije samo promijeniti zakone na državnoj i saveznoj razini, već i promijeniti kulturu kako bi pobačaj u konačnici postao nezamisliv. S povećanom ulogom saveznih država također razvijamo snažne federalne inicijative Hoda za život; međutim, nastavit ćemo hodati svakog siječnja na nacionalnoj razini dok se ne obnovi kultura života”, stoji na službenoj stranici Hoda za život.