Zbog nedostataka svećenika i đakona jedna je kanadska redovnica iz pokrajine Quebec predvodila obred vjenčanja uz odobrenje Vatikana, javlja Catholic News Service.

I dok su neki to protumačili kao otvaranje pape Franje većoj ulozi žena u Crkvi (povezano s osnivanjem povjerenstva o proučavanju ženskog đakonata), biskup Dorylas Moreau iz biskupije Rouyn-Norande, na čijem se teritoriju vječanje održalo, tvrdi kako se zapravo radi o ustupku koji je odavno zapisan u kanonskom zakonu.

Naime, Zakonik kanonskog prava u točki 1112 kaže: “Gdje nema svećenika ni đakona, dijecezanski biskup može, s prije dobivenim povoljnim mišljenjem biskupske konferencije i pošto dobije dozvolu Svete Stolice, ovlastiti laike da prisustvuju ženidbama. Neka se izabere prikladan laik, sposoban poučavati zaručnike i pravilno obavljati ženidbeno bogoslužje.”

Upravo takva situacija dogodila se u spomenutoj biskupiji koja, prema navodima biskupa Moreaua na 35 župa ima tek 16 svećenika te nijednog đakona (premda su trojica u formaciji). S druge strane, na teritoriju koji obuhvaća 24 000 četvornih kilometara (što je gotovo jednako polovici površine Republike Hrvatske), služi 75 časnih sestara.

Upravo je nedostatak svećenika, posebno tijekom ljetnih mjeseci, naveo biskupa da se obrati Kongregaciji za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kako bi ishodovao dozvolu za služenje na obredu vjenčanja jednoj časnoj sestri.

Biskup Moreau pritom je izjavio kako se radi o “iznimnoj situaciji, a ne nečemu uobičajenom”.

Kako piše CNS, dozvolu za služenje vjenčanja dobila je sestra Pierrette Thiffault, i to u svibnju, a svoje prvo vjenčanje predvodila je 22. srpnja.

“Za mene je to bilo jedno novo iskustvo”, izjavila je sestra Thiffault, nadodavši kako se definitivno radi o dragocjenom iskustvu za nju, za par koji je vjenčala, ali i sve župljane. “To je dobro za biskupiju te eksperiment za Katoličku Crkvu”, nadodala je.

Redovnica je također istaknula kako je cijelo iskustvo zapravo bilo čin evangelizacije jer se sa zaručnicima susrela nekoliko puta kako bi im pomogla da se pripreme za brak.

Iako joj je ovo bilo prvo iskustvo, smatra kako je moguće da takvih slučajeva bude više u budućnosti.

“Ako mogu pomoći, prihvatit ću”, zaključila je sestra Thiffault.

Tino Krvavica, CNS | Bitno.net