Foto: Amanda TiptonOtac Claudio Banu godinama je obilazio napuštenu djecu po bolnicama i dječjim domovima u želji da ih malo razveseli i obraduje nekom sitnicom, no jednoga je dana odlučio učiniti i nešto više za njih. Uz pomoć svojih župljana iz južnorumunjskog grada Constante, o. Banu započeo je gradnju kuće za smještaj zlostavljanih majki i napuštene djece

„Gradnja ide kraju. Još moramo postaviti pločice u hodnicima na katu i u prizemlju, postaviti utičnice i dovršiti fasadu. Namještaj je skoro gotov i nadam se kako će kuća biti otvorena za Uskrs“, kaže o Banu, a prenosi portal adevarul.ro.

Kao ocu sedmero djece, poznato mu je koliku radost djeca donose svojim roditeljima, stoga je oduvijek nastojao pomagati djeci bez roditelja, no često je, kaže, bio nemiran i pitao se što još može učiniti za njih, te molio Boga da mu prosvijetli pamet. I jednoga dana stigao je odgovor na njegove molitve.

„Pošao sam na grob oca Arsenija i pitao ga što mogu učiniti za potrebite, a tada mi je jedna žena koju nisam poznavao dala sliku o. Arsenija koja se danas nalazi u crkvu. U svećeničkoj halji koju sam dva mjeseca nosio, držao sam komadić papira s kojim sam se običavao igrati kad sam bio nervozan. Jednoga dana, kad sam otišao oprati halju, s iznenađenjem sam shvatio kako je taj papirić također sličica o. Arsenija. I tada je stigla poruka. Par dana nakon toga događaja, Gospodin je uredio da nam jedan dobri kršćanin iz naše župe pokloni zemljiše u Techirghiolu. Želio je ostati anoniman, kazavši kako je to učinio za spas svoje duše“, prepričao je o. Bani.

Bio je to 2015. godine i od tada do danas, o. Bani prikupio je oko 370 tisuća američkih dolara kako bi dom za zlostavljane majke i napuštenu djecu konačno bio dovršen.

„Imamo devet studija i tri apartmana. Svaki ima svoju kuhinju, a napravit ćemo i izgralište za djecu. A, u kući ćemo osigurati i medicinsku skrb“, govori s radošću ovaj rumunjski svećenik.

Podsjetimo kako i kod nas već godinama postoje kuće za samohrane majke i djecu koja vrlo često zbog svoje situacije bivaju odbačene od svojih obitelji. Riječ je, naravno, o „kućama života“ udruge Betlehem čije djelovanje i vi možete podržati svojom donacijom na ovom linku!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net