Vatikan mjesecima pokušava pokrenuti pregovore između dviju zemalja uz pomoć posebnog savjetnika, kardinala Mattea Zuppija.

Podoljak je govorio o Papinom video obraćanju mladim Rusima potkraj kolovoza u kojem je spomenuo “veliku Majku Rusiju” i bivše ruske careve Petra Velikog i Katarinu II., što je po nekim promatračima izgledalo kao veličanje rusko imperijalizma, prenosi Hina.

Podsjetimo, Papa je u spomenutom obraćanju mladima Rusima uputio poziv da budu “sijači sjemena pomirenja”, zamolivši ih da nikada ne zaborave vlastito “naslijeđe”. Potom se prisjetio “velike Rusije” i njezine kulturne povijesti te spomenuo Petra Velikog i Katarinu II.

Papine riječi izazvale su neodobravanje u Ukrajini i kritiku da Papa ohrabruje imperijalističke ideje.

Grkokatolički nadbiskup Svjatoslav Ševčuk u svojoj je reakciji odbacio takvo tumačenje, navodeći da je papa Franjo “oštar protivnik i kritičar bilo kojeg oblika imperijalizma ili kolonijalizma, u svim narodima i situacijama”.

Prije nekoliko dana Franjo se susreo s grkokatoličkim biskupima iz Ukrajine, te u razgovoru s njima ponovno istaknuo da je rat đavolski. Potaknuo je da se molitva krunice u listopadu posveti miru i okončanju sukoba u Ukrajini.

Vatikan je imenovao kardinala Mattea Zuppija posebnim izaslanikom za rat u Ukrajini, koji je posjetio i Kijev i Moskvu.

“Nema smisla govoriti o posredniku u ime rimskog Pape kada on zauzima prorusko stajalište koje je svima jasno”, prenosi Hina Podoljakove riječi.