PROGONI KATOLIKA

Ubijena još dva svećenika – Vatican News piše da ih je od početka godine usmrćeno 10

Vatican News piše kako je ove godine u svijetu ubijeno deset svećenika.

Ubijeni svećenici

Ubijeni svećenici: Otac Cecilio Pérez i otac Landry Ibil Ikwel

Dva katolička svećenika ubijena su prošlog vikenda u Salvadoru i Mozambiku.

Otac Cecilio Pérez

U Salvadoru je tijekom noći s petka na subotu ubijen tridesetosmogodišnji svećenik, otac Cecilio Pérez, župnik u jednoj župi biskupije Sonsonate, na zapadu zemlje, javlja Vatican News. Njegovo su tijelo u subotu, rano ujutro, pronašli vjernici koji su, po dogovoru s njime, došli na zajedničku molitvu. U blizini tijela o. Péreza pronašli su papir s natpisom „Nije platio naknadu“, koju je potpisala banda Mara Salvatrucha, poznata i pod kraticom „Ms13“. Članovi su spomenute bande svećenika ubili zato što nije pristao na njihov zahtjev za iznudom.

Biskup Sonsonate, msgr. Costantino Barrera, posjetio je župu u kojoj je ubijen o. Pérez te zamolio vjernike da se mole za pokojnika i za sve svećenike. Istaknuo je također da je o. Cecilio Pérez vrlo dobro radio uz veliko zadovoljstvo ljudi. Salvadorska je Vlada također osudila ubojstvo i izrazila sućut svećenikovoj obitelji i katoličkoj zajednici u zemlji. Također je izvijestila da su vlastima zaduženima za sigurnost dane precizne upute kako bi udvostručile svoje napore i uhvatile počinitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salvador se smatra jednom od najnasilnijih zemalja na svijetu, koja bilježi stopu od 103 ubojstva na 100.000 stanovnika, što se uglavnom pripisuje bandama Mara Salvatrucha (MS13) i Barrio 18. Te kriminalne skupine svoje poslovanje temelje na iznudama u najsiromašnijim društvenim sektorima, protiv čega se borio i otac Pérez. Borba protiv kriminala jedno je od glavnih pitanja s kojima će se novi predsjednik Salvadora, Nayib Bukele (37), morati suočiti nakon preuzimanja vlasti 1. lipnja.

Otac Landry Ibil Ikwel

Internetska frankofonska stranica Croix Africa, objavila je, a prenosi Vatican News, da je u nedjelju u Mozambiku ubijen jedan kongoanski svećenik. On je sedmi svećenik ubijen u Africi od početka ove godine. Prema prvim informacijama navodno je ubijen mačetom. Kako prenosi blog Sismografo, riječ je o 34-godišnjem ocu Landryju Ibilu Ikwelu, članu Kongregacije Presvetoga Srca Isusova i Marijina, ravnatelju Instituta za slijepe u Beiri, u središtu Mozambika.

Otac Ibil Ikwel bio je građanin Demokratske Republike Kongo, za svećenika je zaređen 7. veljače 2016. godine u Kinshasi. Policija za sada istražuje slučaj.

Vatican News piše kako je ove godine u svijetu ubijeno deset svećenika.

Prošle godine, prema podacima agencije Fides u svijetu je ubijeno 35 svećenika i jedan sjemeništarac, gotovo dvostruko više nego 2017.

Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 22. svibnja 2019.

Možda vam se svidi