Dva katolička svećenika ubijena su prošlog vikenda u Salvadoru i Mozambiku.

Otac Cecilio Pérez

U Salvadoru je tijekom noći s petka na subotu ubijen tridesetosmogodišnji svećenik, otac Cecilio Pérez, župnik u jednoj župi biskupije Sonsonate, na zapadu zemlje, javlja Vatican News. Njegovo su tijelo u subotu, rano ujutro, pronašli vjernici koji su, po dogovoru s njime, došli na zajedničku molitvu. U blizini tijela o. Péreza pronašli su papir s natpisom „Nije platio naknadu“, koju je potpisala banda Mara Salvatrucha, poznata i pod kraticom „Ms13“. Članovi su spomenute bande svećenika ubili zato što nije pristao na njihov zahtjev za iznudom.

Biskup Sonsonate, msgr. Costantino Barrera, posjetio je župu u kojoj je ubijen o. Pérez te zamolio vjernike da se mole za pokojnika i za sve svećenike. Istaknuo je također da je o. Cecilio Pérez vrlo dobro radio uz veliko zadovoljstvo ljudi. Salvadorska je Vlada također osudila ubojstvo i izrazila sućut svećenikovoj obitelji i katoličkoj zajednici u zemlji. Također je izvijestila da su vlastima zaduženima za sigurnost dane precizne upute kako bi udvostručile svoje napore i uhvatile počinitelje.

Salvador se smatra jednom od najnasilnijih zemalja na svijetu, koja bilježi stopu od 103 ubojstva na 100.000 stanovnika, što se uglavnom pripisuje bandama Mara Salvatrucha (MS13) i Barrio 18. Te kriminalne skupine svoje poslovanje temelje na iznudama u najsiromašnijim društvenim sektorima, protiv čega se borio i otac Pérez. Borba protiv kriminala jedno je od glavnih pitanja s kojima će se novi predsjednik Salvadora, Nayib Bukele (37), morati suočiti nakon preuzimanja vlasti 1. lipnja.

Otac Landry Ibil Ikwel

Internetska frankofonska stranica Croix Africa, objavila je, a prenosi Vatican News, da je u nedjelju u Mozambiku ubijen jedan kongoanski svećenik. On je sedmi svećenik ubijen u Africi od početka ove godine. Prema prvim informacijama navodno je ubijen mačetom. Kako prenosi blog Sismografo, riječ je o 34-godišnjem ocu Landryju Ibilu Ikwelu, članu Kongregacije Presvetoga Srca Isusova i Marijina, ravnatelju Instituta za slijepe u Beiri, u središtu Mozambika.

Otac Ibil Ikwel bio je građanin Demokratske Republike Kongo, za svećenika je zaređen 7. veljače 2016. godine u Kinshasi. Policija za sada istražuje slučaj.

Vatican News piše kako je ove godine u svijetu ubijeno deset svećenika.

Prošle godine, prema podacima agencije Fides u svijetu je ubijeno 35 svećenika i jedan sjemeništarac, gotovo dvostruko više nego 2017.

Bitno.net