U protestantskoj katedrali svetog Petra u Ženevi održana je prva katolička misa nakon gotovo 500 godina. Riječ je o katedrali poznatoj po tome što je u njoj djelovao Johannes Calvin, a prije reformacije pripadala je katolicima.

Katedrala je primila 1500 ljudi za ovo posebno misno slavlje, iako je broj zainteresiranih vjernika bio veći od toga.

Predstavnici katolika i protestanata izrazili su zadovoljstvo zbog današnjeg sklada nekadašnjih protivnika, ali naglasili su kako razlike ostaju.

“Evanđelje okuplja ljude, ali zadržavamo svoj identitet”, kazao je Daniel Pilly, predsjednik katedralskog vijeća, u svojoj riječi dobrodošlice. “Vaša katedrala je majka svih crkava našeg kantona, ali to ne znači da se spajamo”, dodao je vlč. Pascal Desthieux, biskupijski vikar Ženeve.

Posljednja katolička misa u ovoj katedrali održana je 1535. godine, a završila je metežom nakon što su svećenici istjerani te izbačeni svi kipovi koji su proglašeni “idolatrijom”. Stanovnici Ženeve zatim su pozvali Francuza Calvina da tamo djeluje, a katedrala svetog Petra postala je glavna gradska crkva reformiranih kršćana.

Unatoč unutrašnjosti bez mnogo ukrasa, katedrala je u prisustvu desetak svećenika u ljubičastom i bijelom ruhu ponovno odisala katoličkim ugođajem, dok su protestantski pastori bili u svojim tradicionalnim crnim ogrtačima, prenio je Tablet.

Katolička misa u katedrali svetog Petra trebala je biti održana 29. veljače 2020. godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođena na dvije godine.