Aktualni vrhovni poglavar Družbe Isusove otac Arturo Sosa obavijestio je isusovce kako će se kauza za proglašenje blaženim oca Pedra Arrupea službeno otvoriti 2. veljače 2019. godine, na 28. godišnjicu Arrupeova rođenja.

Još je na susretu isusovaca u Španjolskoj, koji se održao u srpnju ove godine, otac Sosa izjavio kako su počele ozbiljne pripreme, tijekom kojih su se prikupili Arrupeovi rukopisi i ispitano je više od 100 svjedoka, većinom iz Španjolske, Japana i Italije. Dvije komisije već ispituju njegove objavljene radove i brojne neobjavljene dokumente, ali i društveno-crkveni kontekst vremena u kojem je živio.

„Pisma koje primamo iz cijeloga svijeta potvrđuju reputaciju svetosti koja je prepoznata na različitim područjima Crkve“, izjavio je otac Arturo Sosa.

O. Pedro Arrupe rođen je u Bilbau u pobožnoj katoličkoj obitelji s petero djece. Studirao je medicinu u Valladolidu i Madridu, a s dvadeset godina ulazi u novicijat Družbe Isusove u Loyoli.

Nakon izgona isusovaca iz Španjolske 1932., nastavlja studij filozofije i teologije u Belgiji i Nizozemskoj gdje je 1936. zaređen za svećenika. Dvije godine nakon toga odlazi u Japan u kojem ostaje 27 godina, sve do trenutka kada biva izabran za generala Družbe Isusove.

U Japanu ga je zatekao i Drugi svjetski rat, a 1945. je služio u misiji u blizini Hirošime kada je na taj grad bačena atomska bomba. Budući da je studirao medicinu, s još nekoliko kolega uspio je pomoći stotinama stradalnika.

Postulator kauze, Cebollada, prisjetio se kako je papa Franjo istaknuo Arrupea kao osobu koja je 1970-ih pomogla isusovcima ponovno otkriti njihovu vlastitu duhovnost, no i podsjetio kako Papina osobna privrženost bivšem isusovačkom poglavaru neće utjecati na kauzu.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net