Na skupu, koji su organizirali Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika i Poljska biskupska konferencija o temi „Naše zajedničko poslanje u zaštiti djece Božje“, i koji traje do 22. rujna, okupili su se biskupi, svećenici, poglavari muških i ženskih redovničkih zajednica, psihoterapeuti i stručnjaci vjernici laici.

Otvarajući konferenciju, predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanisław Gądecki istaknuo je Isusove riječi iz Matejeva Evanđelja: „I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima. Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku. Jao svijetu od sablazni! Neizbježivo dolaze sablazni, ali jao čovjeku po kom dolazi sablazan“ (Mt 18, 5-7).

Isus rabi vrlo grube riječi protiv onih koji djeci čine zlo, ali i protiv onih koji bi mogli zanemarivati to zlo. Okupljamo se ovdje kako bismo se izliječili od ravnodušja, i još više od nezainteresiranosti za nepravdu – kazao je nadbiskup te podsjetio kako papa Franjo ističe da nije riječ samo o seksualnom zlostavljanju, nego i o zloporabi moći i savjesti. Osoba koja zlostavlja nerijetko uvjerava žrtvu da ono na što ga potiče i prisiljava činiti nije pogrješno, štoviše, da je ispravno. Na taj je način spolno zlostavljanje često povezano sa zloupotrebom moći i savjesti, te tako povećava štetu koju to zlodjelo izaziva, ne samo na psihi nego i na duši ranjene osobe.

Opisujući zauzimanje Crkve u Poljskoj na području zaštite djece, prevencije zlostavljanja te slušanja i prihvaćanja žrtava, nadbiskup Gądecki je napomenuo da je nakon objave motuproprija pape Franje „Vos estis lux mundi“ uloga delegata u svakoj biskupiji i redovničkoj ustanovi, zaduženoga za prijavljivanje slučajeva zlostavljanja, dodatno povećana.

U tijeku je, dakle, proces promjene – kazao je – ali postoji opasnost da mislimo kako već činimo mnogo, dok su zapravo pred tako velikom boli i nanesenom štetom, mnogi herojski napori nedovoljni te se otkrivaju nove drame. Trebamo također iskreno priznati da smo učinili mnogo pogrješaka i zanemarili one koji su povrijeđeni u Crkvi. Potrebno je pastoralno obraćenje o kojemu govori papa Franjo, promjena mišljenja i djelovanja u kojemu prioritet postaje prihvat i zaštita djeteta te pomoć žrtvama, istaknuo je nadbiskup Gądecki.

Govoreći upravo o pastoralnom obraćenju, kardinal Seán Patrick O’Malley, predsjednik Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, kazao je da je riječ o važnom hodu prema onomu što papa Franjo naziva misionarskim obraćenjem Crkve. Kardinal je govorio o dubokom poštivanju kojim valja primiti svjedočanstva žrtava zlostavljanja. Trebamo također biti svjesni činjenice – kazao je – da ima mnogo osoba koje su pretrpjele tragediju spolnoga zlostavljanja u Crkvi, koje nisu nikada ni s kim razgovarale o svojem iskustvu.

Kako bi se postiglo pastoralno obraćenje, valja na čestit i transparentan način prepoznati osobe koje su bile zlostavljane. Slušanje tuđe boli, patnji Božjega naroda, vodi do priznavanja učinjene nepravde i nanesene patnje. Važno je preživjelima pružiti iskrene isprike. Međutim, tražiti oprost – istaknuo je kardinal – ne zahtijeva samo davanje neke izjave ili održavanje susreta. Riječ je o postupku koji se rijetko ostvari u jednom trenutku i koji katkada neće biti nikada ostvaren. Saslušati preživjele, prepoznati ih i iskreno tražiti od njih oprost nužni su koraci na tom putu obnove, istaknuo je kardinal O’Malley.